Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ I. P. ]

12. 01. 2022. 08:36   >>  08:37

KRATER DARVAZA

Turkmenistan zatvara "Vrata pakla"

Predsjednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov navodno je odlučio da zatvori krater Darvaza poznat i kao "Vrata pakla".

Krater se formirao početkom sedamdesetih godina nakon što se tlo urušilo usljed sovjetske ekspedicije tokom koje se obavljalo bušenje u svrhu eksploatacije prirodnog gasa.

Naučnici su zapalili masivnu rupu kako bi spriječili širenje prirodnog gasa, pa krater od tada bez prestanka gori.

Iako je krater postao turistička atrakcija, turkmenistanski predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov je odlučio da se pronađe način za zatvaranje "Vrata pakla", tvrde lokalni mediji.

Razloga je nekoliko, a među njima je štetan uticaj na zdravlje ljudi, gubitak vrijednih resursa prirodnog gasa te šteta po okolinu.

Premijer Turkmenistana je dobio zadatak da okupi naučnike i po potrebi strane konsultante, kako bi se pronašlo rješenje za gašenje vatre. Prirodni gas je jedan od primarnih izvora prihoda za Turkmenistan.

Rok za zatvaranje "Vrata pakla" zasad nije poznat.

Berdimuhamedov je predsjednik Turkmenistana od 2006. godine, a poznat je po tome što voli zlatnu i mermernu arhitekturu. Autokratski vođa je poznat po izgradnji, a fokusira se prvenstveno na glavni grad i nove vladine zgrade, spomenike i drugo.

Takođe, njegovom odlukom je napravljena i ogromna zlatna statua turkmenskog ovčara, rase psa koju predsjednik najviše voli. Upravo je ovaj pas jedan od zvaničnih simbola Turkmenistana.

Turizam je još uvijek mala industrija u Turkmenistanu, a broj turista na godišnjem nivou prije pandemije je iznosio tek u desetinama hiljada. Moderni aerodrom u Ašgabatu je otvoren 2006. godine, a koštao je 2,3 milijarde dolara.

Cilj je bio unaprijediti međunarodni profil Turkmnenistana.

Ipak, ova zemlja je 178. na listi od 180 zemalja po medijskoj cenzuri.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније