Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Bu. [ n1 ]

07. 10. 2024. 11:52 >> 11:52

INSTITUT KAROLINSKA

Objavljeni ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu ili fiziologiju

Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu dodjeljuje se svake godine naučnicima koji rade na raznim poljima medicine ili fiziologije.

 

Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu ili fiziologiju su Viktor Ambros iz Hanovera i Gari Ruvkum iz Berklija za otkriće mikro RNK i njegovoj ulozi u post-transkripcionoj regulaciji gena.

U pitanju je jedna je od pet Nobelovih nagrada koje su osnovane 1895. godine po testamentu Alfreda Nobela, a dodjeljuje je Institut Karolinska za izuzetne doprinose u medicini ili fiziologiji.

Kako je nastala voljom Alfreda Nobela, nagradom upravlja Nobelova fondacija, a dodjeljuje je odbor koji se sastoji od pet članova izabranih od strane Švedske kraljevske akademije nauka.

Iako se često naziva Nobelovom nagradom za medicinu, Nobel je u svom testamentu izričito naveo da se nagrada dodjeljuje za “ medicinu i fiziologiju“, pa se tako nagrada može dodijeliti za širi spektar djelovanja .

Dobitnici prošlogodišnje Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu bili su Katalin Kariko i Dru Vajsman. Američki naučnik i mađarska biohemirčarka su dobili nagradu za svoj doprinos razvoju mRNK vakcine protiv kovida 19.

Kako je objavio Nobelov komitet, njihova otkrića bila su ključna za razvoj efikasnih mRNK vakcina protiv kovida 19 tokom pandemije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније