Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Bu. [ RTS ]

14. 08. 2024. 10:40 >> 10:40
Čitaj mi:

PROIZVOĐAČ AUTOMOBILA "ZEEKR"

Kineska kompanija predstavila bateriju za električni automobil sa najbržim punjenjem na svijetu

Kineski proizvođač automobila "Zeekr" objavio je da se njihove nove „zlatne baterije“ za električna vozila pune brže od bilo kojih drugih proizvođača, uključujući lidera u industriji „Teslu“.

 

 

Kompanija "Zeekr" je lansirala svoju verziju modela 007 za 2025. godinu na konferenciji za novinare održanoj 13. avgusta uveče. Kompanija kaže da se njene nadograđene baterije mogu napuniti od 10 do 80 odsto kapaciteta za deset i po minuta korišćenjem ultra-brze stanice za punjenje.

Poređenja radi, kod Maskovog „Tesla“ model tri punjenja od 15 minuta omogućavaju da se pređe 282 kilometara, nešto manje od polovine punog dometa automobila.

"Zeekr"-ova limuzina 2025 007, koja će biti dostupna od sljedeće nedjelje, biće prvo vozilo sa novom baterijom.

„Teslina tehnologija punjenja više nije vodeća u industriji i nije već neko vrijeme“, rekao je Tu Le, osnivač i generalni direktor konsultantske firme Sino Auto Insights za Bi-Bi-Si.

„Ove hrabre 'Zeekr'-ove tvrdnje su uvjerljive, ali što je još važnije, čak i ako to nije baterija koja se najbrže puni, to što je jedna od najbržih i dalje je veliki skok za njih.“

Baterija radi dobro čak i po hladnom vremenu, puneći se od 10 do 80% svog kapaciteta za manje od pola sata na temperaturama do minus deset stepeni Celzijusa, kažu u kompaniji.

"Zeekr 007" opremljen „zlatnom baterijom“ (Golden Brick Battery) biće najbrže masovno proizvedeno električno vozilo na svijetu. Kada je lansirana prva generacija ovih baterija, "Zeekr" je najavio ekstremno bezbjednosno testiranje koje je baterija prošla. Pretpostavlja se da se takvi bezbjednosni podvizi kao što je bacanje u vatru od 1000°C, a zatim vraćanje u automobil primijenjeni i na drugu generaciju.

"Zeekr" je u vlasništvu kineskog giganta za proizvodnju automobila "Geeli", koji takođe posjeduje brend luksuznih sportskih automobila u Velikoj Britaniji „Lotus“ i švedski „Volvo“.

U maju su se akcije kompanije "Zeekr" pojavile na njujorškoj berzi, što je bio prvi veliki debi kineske kompanije na američkom tržištu od 2021. godine.

Akcijama se trenutno trguje 27% ispod cijene utvrđene u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO).

Zeekr je već prodao 300.000 električnih automobila
Izvještaj sa berze je stigao samo nekoliko dana prije nego što je Bajdenova administracija objavila velika povećanja tarifa za električne automobile kineske proizvodnje, solarne panele, čelik i drugu robu.

Bijela kuća je saopštila da su mjere, koje uključuju 100% granični porez na električna vozila iz Kine, odgovor na nepravednu politiku i imaju za cilj da zaštite radna mjesta u SAD.

Zvaničnici u SAD, Evropskoj uniji i drugim velikim tržištima automobila sve više su zabrinuti zbog brzog širenja kineskih kompanija za proizvodnju električnih automobila u inostranstvo.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније