Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

A.J. [ Mina ]

21. 07. 2024. 09:30 >> 09:30
Čitaj mi:

PODACI MINHENSKOG INSTITUTA

Rast upotrebe vještačke inteligencije među njemačkim firmama

U Njemačkoj 27 odsto firmi koristi vještačku inteligenciju, dok je prošle godine taj udio bio 13,3 odsto, pokazuju podaci minhenskog instituta Ifo.

Broj firmi koje koriste vještačku inteligenciju u svojim poslovnim procesima povećao se u gotovo svim sektorima.

U automobilskoj, elektroničkoj, farmaceutskoj i tekstilnoj industriji udio tih firmi bio je veći od 33 odsto, prenosi SEEbiz.

Među pružaocima usluga ističe se djelatnost oglašavanja i istraživanja tržišta, gdje je taj udio iznosio 72 odsto, dok je kod pružaoca IT usluga oko 60 odsto.

U sektoru maloprodaje, vještačku inteligenciju trenutno koristi 22 odsto firmi.

U građevinskoj industriji 11,6 odsto firmi koristilo je vještačku inteligenciju. U ovom sektoru je i najveći broj skeptika koji trenutno ne vide potencijal u korišćenju ove tehnologije, oko 42 odsto. Sličan udio Institut bilježi i u ugostiteljstvu, 40 odsto.

Vođa istraživanja u Ifo-u, Klaus Wohlrabe, procijenio je da će se u budućnosti povećati broj firmi koje koriste vještačku inteligenciju.

“Firme očekuju da će korišćenje vještačke inteligencije povećati njihovu produktivnost više od deset odsto”, rekao je Wohlrabe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније