Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Bu. [ b92 ]

19. 07. 2024. 12:00 >> 12:00

MISIJA VRIJEDNA 600 MILIONA DOLARA

Amerika gubi od Kine u trci za dominaciju nad Mjesecom? 

Otkazana je misija vrijedna 600 miliona dolara. NASA je otkazala značajnu misiju na neistraženoj strani Mjeseca, stavljajući SAD na drugo mjesto u svemirskoj trci sa Kinom.

 

Misija vrijedna 600 miliona dolara bi uključivala slanje rovera na neistraženi južni pol Mjeseca u potrazi za vrijednim prirodnim resursima.

Rover je vozilo koje se koristi za istraživanje svemira konstruisano za kretanje po površini planete ili nekog drugog nebeskog tijela.

Lansiranje je bilo zakazano za kraj sljedeće godine, ali je NASA otkazala program u srijedu, navodeći zastoje u proizvodnji i rastuće troškove, piše Dejli Mejl.

To je najnoviji udarac reputaciji SAD kao dominantne sile u svemiru. Kina je prošlog mjeseca postala prva nacija koja je vratila uzorke sa tamne strane Mjeseca.

Niki Foks, NASA-in pomoćnik administratora direkcije za naučne misije, rekao je: "Ovakve odluke nikada nisu lake.
Ali u ovom slučaju, predviđeni preostali troškovi za VIPER bi doveli do toga da se moraju ili otkazati ili prekinuti mnoge druge misije."

Kako piše Dejli Mejl, Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER), rover veličine kolica za golf, prvobitno je trebalo da bude lansiran do decembra 2023.

Naučnici sa Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu objavili su studiju 2019. godine koja sugeriše da je vodeni led možda zaključan duboko unutar površine Meseca, pa čak i dovoljno velik da podrži buduća ljudska naselja.

Otkriće vodenog leda omogućilo bi NASA-i da izgradi stalne baze na Mjesecu, koje bi služile kao odmorište za putovanja u svemir.

VIPER je ponovo odložen za ovu godinu, ali je ponovo pomjeren za septembar 2025, što bi koštalo NASA skoro 200 miliona dolara dodatnih sredstava.

Rover je bio 'potpuno sastavljen', ali još nije prošao određene testove koji bi potvrdili da može izdržati lansiranje, rekao je Joel Kearns, zamjenik pomoćnika administratora za istraživanje u NASA-inoj direkciji za naučne misije.

Ti testovi su uključivali letjenje kroz vakuum svemira i doživljavanje ekstremnih temperatura. Ali još uvijek je bilo moguće da se rover ponovo koristi u budućim misijama, bilo u cjelini ili u sastavnim djelovima, ako NASA postigne odgovarajući sporazum sa industrijskim partnerima koji bi mogli biti zainteresovani, rekao je on.

Astrobotik, koji je u januaru lansirao lender Peregrine koji nije uspio da stigne do Mjeseca, još uvijek je na putu za lansiranje krajem 2025. godine, ali će sada nositi "simulator mase" ili veliku težinu umjesto NASA rovera.

Veliki dio javnosti je rekao da bi vijest o otkazanoj misiji mogla da vrati NASA-u u svemirsku trku protiv Kine, koja je sletjela na južni pol Mjeseca 5. juna 2024.

Međutim, Kerns je insistirao da SAD ne zaostaju u svemirskom rivalstvu sa Kinom.

"Čestitamo kineskoj nacionalnoj svemirskoj agenciji na naizgled veoma uspješnoj misiji Chang'e-6", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније