Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

P.R. [ Beta ]

03. 03. 2024. 11:57 >> 11:57
Čitaj mi:

SPACEX

Polijetanje letjelice Falkon 9 odloženo za 24 časa

Polijetanje rakete Falkon 9 američke kompanije Spejseks (SpaceX) ka Međunarodnoj svemirskoj stanici pomjereno je za jedan dan zbog vremenskih uslova, saopštio je operator.

Let koji je prvobitno predviđen za 23.16 po lokalnom vremenu u subotu (5.16 u nedjelju po srednjeevropskom vremenu) iz Svemirskog centra Kenedi u Kejp Kanaveralu na Floridi, odložen je zbog snažnog vjetra, saopštio je Spejseks.

Let, dio uobičajene rotacije posada Međunarodne svemirske stanice (MSS), prvobitno je planiran za 22. februar, pa je bio odložen.

Kapsula Dragon, koja bi trebalo da preveze astronaute i koja je postavljena na vrh rakete, već je korišćena u četiri ranija leta za prevoz astroauta.

Četiri putnika su ovog puta članovi Posade-8 (Crew-8), osme misije redovne rotacije koju privatna svemirska kompanija Spejseks obavlja za američku svemirsku agenciju Nasa od 2020.

Amerikanacu Majklu Baratu, jedinom astronautu iz grupe Crew-8, koji je već bio na Međunarodnoj svemirskoj stanici, ovo će biti treći boravak.

Druga dva američka astronauta Metju Dominik i Džanet Eps, kao i ruski astronaut Aleksander Grebjonkin idu na MSS prvi put.

Nasa i ruska svemirska agencija Roskosmos, koji zajedno upravljaju Međunarodnom svemirskom stanicom, uspostavili su program razmjene astronauta, tako da na smjenu svaka prevozi po jednog člana posade iz druge zemlje.

Program je zadržan uprkos ratu u Ukrajini i MSS je sada jedan od rijetkih programa u kome još sarađuju Vašington i Moskva.

Članovima Posade-8 (Crew-8) pridružiće se još sedam astronauta koji su već na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Oni će provesti nekoliko dana zajedno sa četiri člana prethodne posade "Crew-7"- Amerikankom, Dancem, Japancem i Rusom, kada će se oni vratiti na Zemlju svojom odvojenom kapsulom Dragon.

Posada-8 bi trebalo da tokom šestomjesečnog boravka na svemirskoj stanici izvede više od 200 naučnih eksperimenata. Posade se stalno smjenjuju na Međunarodnoj svemirskoj stanici posljednje 23 godine.

Prve godine od postavljanja svemirske stanice bile su posvećene njenoj izgradnji, a sada astronauti mogu da se više posvete nauci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније