Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Б.Б. [ N1 ]

13. 09. 2023. 19:34 >> 19:35

"DžEJMS VEB"

Otkriven metan i ugljen-dioksid na egzoplaneti "K2-18b"

Egzoplaneta "K2-18b", koja je udaljena od Zemlje 120 svjetlosnih godina, ima atmosferu i uslove koji, možda, omogućavaju život, saopštili su naučnici.

Astronomi u svijetu redovno prate podatke i fotografije koje šalje svemirski teleskop "Džejms Veb", a posebno su ih zainteresovali podaci u vezi sa ovom planetom.

Ova egzoplaneta 8,6 puta je veća od Zemlje i "skriva" molekule koje sadrže ugljenik, metan i ugljen-dioksid.

"K2-18b" mogla bi biti planeta sa atmosferom bogatom vodonikom i površinom prekrivenom vodenim okeanom.

Naučnici su veoma oprezni kada daju procjene, ali se sve češće može čuti kako bi ova egzoplaneta mogla biti pogodna za život koji je poznat, jer se nalazi u takozvanoj "nastanjivoj zoni".

NASA navodi da "K2-18b" kruži oko hladne patuljaste zvijezde "K2-18" i udaljena je 120 svjetlosnih godina od Zemlje.

Ova egzoplaneta, čija je veličine između Zemlje i Neptuna, ne liči ni na jednu planetu u Sunčevom sistemu, prenose naučni portali.

Tradicionalno, potraga za životom na egzoplanetama skoncentrisana je prvenstveno na manje stenovite planete, ali veće nastanjive egzoplanete znatno su pogodnije za atmosferska posmatranja.

To su planete za koje se vjeruje da su vruće i vodom prekrivene sa atmosferom bogatom vodonikom.

Naučnici vjeruju da bi takve planete mogle biti potencijalni kandidati za život i da bi bile pogodne za ljudske kolonije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније