Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

А.М. [ Beta ]

28. 11. 2022. 18:28   >>  18:26

UJEDINjENE NACIJE

Veliki koralni greben treba staviti na listu ugrožene svjetske baštine

Veliki koralni greben nadomak sjeveroistočnih obala Australije trebalo bi da bude stavljen na listu ugrožene svjetske baštine, preporučila je u danas objavljenom izvještaju misija pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Upozorila je da je bez "ambiciozne, brze i održive" klimatske akcije najveći koralni greben na planeti u ozbiljnoj opasnosti.

Izvještaj je sastavljen na osnovu desetodnevne misije u oblasti Velikog koralnog grebena koje su sproveli zvaničnici UNESKO-a i Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Greben, stanište podvodnog života izuzetne raznovrsnosti i ljepote nalazi se na UNESKO-voj listi svjetske baštine od 1981. godine.

Izvještajem se federalnim vlastima Autralije i vlastima savezne države Kvinslend preporučuje da odrede ambicioznije ciljeve u smanjivanju emisija gasove staklene bašte, a u skladu sa međunarodnim naporima da se buduće zagrevanje planete ograniči na 1,5 stepeni u odnosu na predindustrijska vremena.

Prije no što UNESKO podnese bilo kakav zvaničan predlog Komitetu za svjetsku baštinu, prvo će se razmotriti odgovor australijskih federalnih i regionalnih vlasti.

U izvještaju se kao nedovoljno brzi i nedovoljno efikasni ocjenjuju skorašnji napori da se zaustavi masovno izbjeljivanje korala i da se zaustavi zagađivanje voda oko Velikog koralnog grebena, a koje dovodi do povećanje njihove kiselosti, što može biti otrovno za živi svijet.

Izvještajem se preporučuje izdašnije finansiranje poboljšavanja kvaliteta vode i da se zaustavi propadanje Velikog koralnog grebena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније