Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

P.R. [ Beta ]

13. 12. 2021. 19:46 >> 19:49
1

ČASOPIS "TAJM"

Ilon Mask ličnost godine

Časopis "Tajm" imenovao je danas generalnog direktora kompanija za proizvodnju električnih vozila Tesla i za svemirska istraživanja Spejseks (SpaceX) Ilona Maska (Elon Mask) za Ličnost godine za 2021.

Mask je nedavno pretekao osnivača Amazona Džefa Bezosa kao najbogatija osoba na svijetu pošto je rast cijene Tesle podigao njegovu neto imovinu na oko 300 milijardi dolara. On je vlasnik oko 17 odsto udjela u Tesli.

"Tajm", koji ga naziva "klovnom, genijem, vizionarom, industrijalistom", naveo je niz Maskovih poduhvata od osnivanja Spejseksa 2002. do njegovog učešća u formiranju kompanije za alternativnu energiju SolarSiti (SolarCity) pored Tesle, najvrednije kompanije za proizvodnju automobila na svijetu.

Časopis je takođe ukazao na uticaj koji Mask ima nad velikim brojem vjernih pratilaca i investitora preko društvenih mreža. Pred svojih 66 miliona pratilaca na Tviteru on nudi neubičajenu pomoć svijetu i izluđuje i sopstvene pratioce i investitore porukama koje mogu da poremete tržišta.

Iako je postala profitabilna tek posljednjih godina kompanija Tesla je daleko najvrednija kompanija za proizvodnju automobila na svijetu, u jednom trenutku ove godine je prešla tržištnu vrijednost od 1.000 milijardi dolara. Veliki proizvođači automobila iz Detroita Ford i Dženeral Motors zajedno vrijede manje od 200 milijardi dolara.

Ilon Mask (50), poznat je po svojoj ćudljivosti i ispadima preko Tvitera. Porijeklom je iz Južne Afrike, poslije čega je dobio kanadsko i kasnije američko državljanstvo.

Ova godina bila je dobra za Maska i njegove kompanije.

Spejseks je u aprilu dobio ekskluzivni ugovor sa američkom svemirskom kompanijom NASA za slanje prvih astronauta na Mjesec od 1972. U septembru kompanija je poslala u svemir četvoro svemirskih turista u prvu svemirsku misiju na kojoj nije bio profesionalni astronaut.

Mask je rekao prošlog mjeseca da će Spejseks pokušati da lansira svoju futurističku letjelicu Staršip (Starship) u orbitu u januaru. NASA ima ugovor sa Spejseksom da koristi Staršip za prevoz astronauta do površine Mjeseca, što se očekuje već do 2025. Mask je rekao da planira da koristi te letjelice da u dogledno vrijeme prevozi ljude na Mars.

U profilu provokativnog generalnog direktora "Tajm" je prenio jednu od njegovih tviter tirada u detalje i zaključio "Ovo je čovjek koji teži da spasi našu planetu i da nam nabavi novu planetu za život".

"Tajm" imenuje Ličnost godine od 1927. Prošle godine to su bili aktuelni američki predsjednik Džozef Bajden i potpresjednica SAD Kamala Haris.

Posljednji šef neke velike američke kompanije, koji je dobio tu titulu, bio je generalni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg, koji je bio ličnost godine 2010.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније