Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Beta

10. 04. 2021. 13:30 >> 13:40

KONTROLA UREĐAJA

Zahvaljujući čipu majmun telepatski odigrao video igricu

Majmun je uspio da odigra video igricu Pong samo sa svojim mozgom zahvaljujući implantu čipa u glavi koji mu je postavila kompanija "Nuralink" (Neuralink), startap američkog milijardera i preduzetnika Ilona Maska.

U videu kompanije objavljenom juče vidi se makaki majmun zvani Pejdžer kako očima kontroliše pokrete jedne rakete da spriječi da lopta padne u prazno, kao što može da se uradi sa džojstikom, ekranom na dodir ili tastaturom.

"Majmun je igrao video igricu telepatski zahvaljujući čipu u njegovom mozgu", napisao je u tviter poruci Mask, koji je takođe osnivač kompanije Tesla i Spejseks (SpaceX).

Firma Nuralink pozdravila je ovaj napredak kao još jedan korak ka njenom glavnom cilju a to je da se omogući paralizovanim osobama direktna upotreba njihove neuronske aktivnosti radi lakog kontrolisanja računara i mobilnih uređaja.

U avgustu prošle godine kompanija je predstavila svinje kojima je ugradila prototip bežičnog čipa, dimenzija 23 milimetara sa osam millimetara, kao mali novčić.

Inženjeri kompanije sakupljaju na računarima neurološke signale koje prenose ugrađeni čipovi, dok Pejdžer igra video igrice sa džojstikom na primjer. Analizom tih signala omoguće se formiranje mašina i napredovanje u kontroli računara mislima.

Mask se nada da će Nuralinkovi čipovi prije svega služiti za pomoć paralizovanim osobama ili osobama sa neurološkim obolenjima. Ali dugoročni cilj je da implanti postanu tako sigurni, pouzdani i jednostavni da će ljudi željeti da im se ugrade.

I druge kompanije razvijaju veze između mozga i mašine. Fejsbuk finansira projekat u kome se aktivnost mozga prevodi u riječi, preko algoritama, da bi omogućio da osobe koje ne mogu da govore zbog neurodegenerativnih bolesti ponovo govore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније