Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Anadolija [ Objavio: O.Z. ]

03. 07. 2019. 23:25   >>  23:23

HILJADE LJUDI PRATILO

Pogledajte pomračenje Sunca iznad Čilea

Stanovnici Čilea i dijelova Argentine pratili su potpuno pomračenje Sunca koje je zabilježeno prvo iznad Tihog okeana, a nakon toga i na obalama Čilea.

U Argentini je ovaj fenomen zabilježen u 16.30 sati po lokalnom vremenu, a u ta dva sata pratili su ga stanovnici San Huana, La Rioha, San Luisa, Kordobe, Santa Fea i Buenos Ajresa.

Stanovnici Buenos Ajresa su se odlučili za mjesta na visokoj nadmorskoj visini kako bi uživali u ovom prizoru. U posmatranju pomračenja Sunca u San Huanu učestvovalo je oko 15.000 građana koji su se našli u tom gradu u to vrijeme.

Pomračenje Sunca na sjeveru Čilea pratilo je oko 140.000 turista. Posljednje pomračenje Sunca zabilježeno je u avgustu 2017. godine u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i nekim zemljama Južne Amerike.

Potpuno pomračenje Sunca događa se u gradovima u centralnom dijelu Amerike, a djelimično pomračenje vidi se na sjeveru kontinenta i u dijelovima Južne Amerike.

Do te pojave dolazi zbog toga što se vremenski poklapaju izlazak Mjeseca i zalazak Sunca, pa se na mjesečevoj lopti pravi sjena koja će u najintenzivnijim momentima zasjeniti trećinu njegova tijela.

Mjesec će se kroz zemljinu sjenku kretati sa zapada ka istoku, a na nebu iznad našeg regiona se najintenzivnije pomračenje očekuje u srijedu veče.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније