Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ B92/Objavio: I. P. ]

06. 12. 2016. 14:09   >>  13:46

"WIFI4EU"

Besplatan Wi-Fi svim gradovima

Države članice Evropske unije već su dale podršku inicijativi nazvanoj "WiFi4EU", koja podrazumijeva besplatan pristup Wi-Fi mrežama u gardovima i selima.

Podrška inicijativi uslijedila je nepuna tri mjeseca nakon što je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker predstavio plan kojim bi se tijelima lokalne vlasti u EU omogućilo da građanima u gradovima i selima ponudi besplatan pristup Wi-Fi mrežama

Prvi poziv za podnošenje projektnih predloga planira se do ljeta 2017. godine, a sva tijela lokalne vlasti u EU moći će da se prijave za dobijanje vaučera da bi ponudili visokokvalitetan pristup internetu u svojim parkovima, trgovima, javnim zgradama i knjižarama.

Vaučeri će se dodjeljivati prema redosljedu prijave, pa bi načelnici opšina i gradonačelnici trebalo da budu spremni da reagovanje čim proces prijava bude otvoren. Ko dobije vaučer, s njim će moći da kupuje i instalira vrhunsku opemu za lokalne tačke pristupa WI-FI mreži. Ostale troškove tih hotspotova snosiće lokalne vlasti.

Tijela lokalne javne vlasti koja žele da ponude Wi-Fi vezu na područjima na kojima još ne postoji takva javna ili privatna usluga moći će da se prijave za finansiranje putem jednostavnog i nebirokratskog postupka, kažu u Komisiji.

Za period od 2017. do 2019. određena su sredstva u iznosu od 120 miliona eura. Komisija procjenjuje da će od programa korist imati najmanje šest do osam hiljada lokalnih zajednica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније