Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Stil

B.Bu. [ Klix.ba ]

11. 04. 2024. 13:50 >> 13:50
Čitaj mi:

"FENOMEN NOVOG DOBA"

Svi smo mi brend

Globalna opsesija slavnim ličnostima, poznatim i bogatim, ima značajan uticaj na omladinu širom svijeta. Ovaj fenomen nije samo pitanje popularne kulture, već i sociološki i psihološki aspekt koji oblikuje vrijednosti, aspiracije i ponašanje mladih.


Mladi na našim prostorima i njihovi vršnjaci širom svijeta, često su preko društvenih mreža, televizije i časopisa, izloženi životnim stilovima slavnih ličnosti, influensera sa milionima pratilaca, slikama luksuza i uspjeha, kao mjerilima za sopstvena nerealna očekivanja i želje. Težnja ka brzom bogatstvu ili slavi bez razmatranja truda i rada koji su često neophodni za postizanje takvog uspjeha, međutim, pogubni su za mlade osobe koje tek treba da naprave lični sistem vrijednosti.

„Selebriti kultura” uči mlade da svako može biti brend. Od Kajli Džener do Ronalda, poruka je jasna: ti si proizvod i svaki tvoj post, tvit ili TikTok video može biti korak ka slavi i bogatstvu. Nevažno je da li imaš talenat, bitan je broj pratilaca.

Zahvaljujući društvenim mrežama, strah od propuštanja „važnih” stvari (FOMO - Fear of missing out ) postao je nacionalni sport. Mladi su bombardovani sličicama savršenih života, savršenih tijela i savršeno insceniranih putovanja. Da li je JOMO (radost zbog propuštanja) možda pravi odgovor? Odmor od beskonačnog skrolovanja može biti prvi korak ka mentalnom zdravlju.

Mladi bi trebalo da nauče da razlikuju stvarni život od onoga na ekranu i da shvate da prava vrijednost dolazi iznutra, a ne iz broja lajkova na Instagramu.

Gdje je granica

U svijetu gdje je svaka kontroverza dobra kontroverza i gdje je loš publicitet samo još jedna vrsta reklame, mladi se mogu lako izgubiti u moru kontradiktornih poruka.

Biti mlad u doba fotošopa može biti „brutalno”, piše BeActive. Sa standardima ljepote koji su nedostižni normalnim smrtnicima, nije ni čudo što se sve više mladih bori sa slikom svog tijela i nedostatkom samopoštovanja. „Selebriti kultura” ne čini ništa da to ublaži, promovišući nerealne ideale koji mogu da dovedu do ozbiljnih psiholoških problema.

Zahvaljujući influenserima, svijet je postao naša lična „Amazon Prime” platforma. Želite slavu? Objavite viralni video. Želite bogatstvo? Pokrenite bjuti brend. Želite poštovanje? Postanite influenser. Šta se, međutim, desilo sa vrijednostima kao što su strpljenje, rad i posvećenost? Oni su za „staromodne duše”.

Opsesija slavnima, takođe, može da dovede do poremećaja samopercepcije mladih. Stalno poređenje sa idealizovanim i često nerealnim prikazima poznatih, može negativno da utiče na zadovoljstvo sopstvenim životom.

Ni uticaj na ponašanje omladine ne treba zanemariti. Oni mogu da imitiraju ponašanje koje vide na društvenim mrežama, što uključuje i negativne aspekte kao što su nezdravi životni stilovi ili rizična ponašanja. Postoji tendencija da se materijalni posjed smatra mjerilom uspjeha, što može dovesti do prekomjerne potrošnje, zavisnosti od kladionica i finansijskih problema.

Nije sve negativno
Nije, međutim, sve negativno. Slavne ličnosti, takođe, mogu i pozitivno da utičui i postanu inspiracija i motivacija za postizanje ciljeva mladih osoba koje ih “prate”.

Neki „selebriti” koriste svoju platformu za promociju humanitarnih pitanja, zdravog načina života i obrazovanja, što obično ima pozitivan odjek među mladima.

Prateći poznate, mladi, takođe, mogu da se razvijaju, imaju priliku da se upuste u svet kreativnosti i inovacija, gde mogu da nauče kako da svoje ideje pretvore u stvarnost. Bilo da je reč o fotografiji, videu ili pisanju, influenseri im pokazuju kako se strast pretvara u umjetničko djelo.

Komunikacijske vještine su još jedan važan aspekt koji mladi mogu razviti prateći influensere.

Influenseri često dijele sadržaje koji obuhvataju širok spektar tema, od nauke i umjetnosti do tehnologije i kulture, omogućavajući pratiocima da prošire svoje vidike i otkriju nove interese. Oni ih uče kako da efikasno izraze svoje mišljenje i komuniciraju sa drugima, kako da postanu bolji slušaoci i govornici, što su vještine koje će im koristiti u svim aspektima života.

Važno je da se omladina podstiče na kritičko razmišljanje o uticaju slavnih na njihove živote. Roditelji, obrazovni sistem i mediji igraju ključnu ulogu u oblikovanju zdravih stavova i vrijednosti. Promovisanjem realnih uzora i vrednovanjem ličnog razvoja i dostignuća, može se pomoći mladima da izgrade stabilan identitet i otpornost na negativne uticaje globalne opsesije slavnima sa društvenih platformi.

Dok „selebriti kultura” nastavlja svoju šetnju crvenim tepihom kroz naše živote, važno je uočiti da iza svakog sjajnog selfija, iza svake blistave haljine na dodjeli nagrada, postoji stvarna osoba, sa pravim problemima, strahovima i nesigurnostima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније