Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Sponzorisani tekstovi

18. 09. 2024. 11:00 >> 11:02
3
Čitaj mi:

DAN OPŠTINE NIKŠIĆ

Za tri godine urađeno više nego za trideset

Ono što sa posebnim zadovoljstvom ističemo svakog 18. septembra jeste da se u kontinuitetu po zvaničnim podacima povećava broj zaposlenih u Nikšiću. Sa nešto više od 13 hiljada zaposlenih sredinom 2021. godine – do sredine ove godine u Nikšiću je bilo preko 18 hiljada zaposlenih lica. Preko 5.000 naših sugrađana je zaposleno u ovom periodu. Preko 5.000 porodica dobilo je novu snagu i mogućnost da živi bolje.

I 2021, i 2022, i 2023, a već je izvjesno i 2024. godinu završićemo sa smanjenjem stope nezaposlenosti, što je nezabilježeno u mandatu jedne lokalne samouprave od vremena poslijeratne industrijske ekspanzije u gradu pod Trebjesom. Od maja prethodne godine do maja ove godine imamo blizu 1.000 novozaposlenih Nikšićana i Nikšićanki.

Projekti Solar 3000+ i 500+, nastavak toga projekta 5000+ i 1000+, povratak Željezare u ruke naše države, dolazak svjetski poznatog brenda votke „Beluga“, koja se sada proizvodi u Nikšiću, brojni projekti za zapošljavanje koje je sprovela Opština u saradnji sa NVO sektorom, preko projekata koje finansira EU – doveli su do toga da se točak zavrti i da se nezaposlenost smanjuje nevjerovatnom brzinom.

I to sve prije donošenja PUP-a Nikšić, poslije koga su otvorene mogućnosti da dođu respektabilni investitori iz inostranstva, koji će otvoriti minimum 500 novih radnih mjesta u našem gradu. Ovom dinamikom za nekih šest godina nezaposlenost u Nikšiću bila bi svedena na minimum.

Infrastrukturni projekti se realizuju punom parom

Preko 100 km magistralnih, gradskih, prigradskih i seoskih puteva, ulica i putnih pravaca je rekonstruisano, asfaltirano i adaptirano. Asfalt kao predizborni adut je u ove tri godine otišao u prošlost. Uspostavili smo praksu da se na asfaltiranju ulica i poboljšanju putne infrastrukture u našoj opštini mora raditi u kontinuitetu sve vrijeme trajanja mandata.

Između dva dana opštine završena je rekonstrukcija Široke ulice u Dragovoj Luci, Ulice Voja Deretića, rekonstrukcija puta Maočići–Velimlje, rekonstrukcija dijela magistrale Plužine–Nikšić–Danilovgrad, dionica Jasenovo Polje – Vidrovan. Započet je nastavak rekonstrukcije Bulevara 13. jul i započeta rekonstrukcija Školske ulice u Kličevu. Planiranu dinamiku radova omeo je proces izmještanja stubova od strane CEDIS-a, kao i nepredviđeni imovinski problemi koje su u Školskoj ulici pokrenule određene porodice nakon što je potpuno sproveden proces eksproprijacije od strane Opštine Nikšić. CEDIS je započeo uklanjanje stubova, tako da očekujemo da će se radovi nastaviti normalnom dinamikom.

Nakon završetka kvarta u Grudskoj mahali, Vučedolskoj ulici, kvarta između Njegoševe i ulice Narodnih heroja, između dva praznika završili smo i kvart iza zgrade u kojoj se trenutno nalazi RTVNK. Započeli smo uređenje ispred nove zgrade RTVNK u Domu revolucije, koja će biti jedan reprezentativan objekat koji će potpuno promijeniti sliku tog dijela našeg grada.

Započeli smo radove na adaptaciji kvarta između Karađorđeve ulice i ulice Narodnih heroja u samom srcu centra grada, što je posebno vrijedan projekat za sve koji znaju u kakvom je rasulu decenijama bio taj kvart.

Napravili smo još jedno igralište u Staroj varoši, u saradnji sa Ministarstvom sporta u potpunosti adaptirali košarkaški teren u Ozrinićima, koji je ponio ime legende jugoslovenske košarke Žarka Varajića.

Završen je projekat adaptacije javne rasvjete na teritoriji opštine Nikšić, uklonjeni svi nelegalni priključci na sistem javne rasvjete i uveden moderni SKADA sistem za praćenje stanja javne rasvjete, tako da se svi problemi sada rješavaju odmah, bez potrebe da se čekaju prijave građana. Računi pokazuju da se ostvaruje ušteda električne energije veća od one koja je garantovana Ugovorom o energetskom učinku. Projekat je dobio pozitivnu ocjenu Ministarstva energetike Vlade Crne Gore, kao i predsjednice Slovenije Nataše Pirc Musar, koja je istakla značaj realizacije ovakvih projekata na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji.

Završena je rekonstrukcija zapadne tribine stadiona Sutjeske. Nakon stupanja na funkcije tražili smo izmjenu projekta tribine kako bi se, nakon njene rekonstrukcije, mogli zadovoljiti uslovi za igranje evropskih utakmica i kako bi se stvorili preduslovi da gradski stadion u Nikšiću u budućnosti bude domaćin utakmicama A reprezentacije Crne Gore.

To se pokazalo kao ispravna odluka, jer nakon rekonstrukcije zapadne tribine većina klubova iz Crne Gore su svoje evropske utakmice ovog ljeta kao domaćini igrali u Nikšiću, a kruna te priče bila je utakmica A reprezentacije Crne Gore protiv Velsa u Ligi nacija, koja se igrala na našem stadionu. Predanim radom, stvaranjem boljih uslova spremno smo dočekali momenat, u najkraćem roku izvršili sve potrebne dodatne radove i spasili čast reprezentativnog fudbala u Crnoj Gori.

Započeti su radovi na izgradnji novog azila za pse, koji će biti u Studenačkim glavicama, na preko 20.000 metara kvadratnih, i sa kojim ćemo stvoriti preduslove da riješimo problem pasa lutalica u Nikšiću.

Otvoren je Socijalni klub „Adapt“ za lica sa invaliditetom.

Otvoren je spomenik Velveta na Kapinom Polju, u saradnji sa Jevrejskom zajednicom Crne Gore i Ambasadom Izraela.

Na naš zahtjev resorni ministar i čelnici EPCG su dogovorili naknadu za Opštinu Nikšić od korišćenja Bilećkog jezera od strane EPRS, u visini od 600.000 evra na godišnjem nivou.

Dobili smo podršku Vlade Crne Gore za izgradnju Centra za autizam u Ozrinićima.

Najvažnija stvar koju smo uradili između dva praznika jeste zatvaranje deponije Mislov do. Njena sanacija je pri samom kraju, nakon čega kreće remedijacija zemljišta i ozelenjavanje, tako da ćemo početkom naredne godine imati potpuno promijenjenu sliku na samom izlasku iz našeg grada. U saradnji sa Svjetskom bankom dobili smo sredstva za izradu potrebnih studija kojima ćemo doći do najboljeg načina za tretman otpada na teritoriji naše opštine, nakon čega ćemo krenuti u trajno rješavanje toga problema.

Nagrade na međunarodnom nivou kao potvrda dobrog rada

Obično u magli dnevne politike nijesmo u mogućnosti da objektivno sagledavamo nečiji rad. Međutim, na međunarodnom planu određene institucije, posebno one iz EU, kao i iz regiona, prate objektivno rad brojnih lokalnih samouprava, pa tako i naše. Kao rezultat dobrog i predanog rada – dolaze nagrade.

U Briselu ove godine sam kao predsjednik Opštine Nikšić dobio nagradu – „Gradonačelnik – najbolji prijatelj Roma“, koju dodjeljuje Evropska komisija i Evropski parlament za romsko civilno društvo, a potpisuje Oliver Varhelji, glavni komesar za proširenje. To govori o predanom radu čitave lokalne samouprave koju predvodim na inkluziji romsko-egipćanske zajednice i poboljšanju njenih uslova za život u našoj opštini, a istovremeno opovrgava brojne teze koje se u svrhu dnevne politike plasiraju o meni i ostalim ljudima sa kojima predvodim Opštinu Nikšić.

Takođe, Zajednica lokalnih samouprava jugoistočne Evrope dodijelila je Opštini Nikšić nagradu „Šampion zelene agende za zemlje Zapadnog Balkana i Turske“. Adaptacija javne rasvjete kroz koju se smanjuje emisija CO2 i štedi se električna energija, projekti 3000+ i 500+ i 5000+ i 1000+, te rješavanje crne ekološke tačke Crne Gore, deponije Mislov do – zaista čine Nikšić šampionom Zelene agende. Ovo je takođe nešto što nam, u raljama dnevne politike, pokušavaju opovrgnuti, ali oni koji stvari posmatraju objektivno i ocjenjuju na osnovu ostvarenih rezultata kažu da je Nikšić povodom ovih pitanja najbolja opština u Crnoj Gori.

Biznis portal LAW iz Beograda proglasio je Opštinu Nikšić – opštinom budućnosti iz regiona.

Osim toga, učestvovao sam na Evropskom samitu gradonačelnika u borbi protiv antisemitizma u Dortmundu, gdje sam bio gost mog dragog kolege, gradonačelnika Dortmunda, gospodina Tomasa Vestfala, i gdje sam imao niz značajnih susreta sa drugim kolegama iz raznih evropskih gradova.

Kandidatura za evropsku prijestonicu kulture i projekat Sunčani grad - Vizija nove budućnosti Nikšića

Osim ogromnog broja kulturnih sadržaja, tradicionalnih pozorišnih, muzičkih i drugih festivala, sajmova i sličnih sadržaja, Nikšić je između dva praznika otišao i korak dalje. Zvanično smo pokrenuli kandidaturu Nikšića za Evropsku prijestonicu kulture, što je prvo podržano u lokalnom parlamentu, nakon čega smo otvorili Kancelariju inicijative Nikšić – Evropska prijestonica kulture 2030. godine. Čitav proces je tekao inkluzivno, sa uključivanjem što više značajnih institucija i pojedinaca u kreiranju vizije kulturnog života našeg grada u bliskoj budućnosti. Ovih dana očekujemo i zvaničnu podršku Vlade Crne Gore, nakon čega ćemo sredinom oktobra predati aplikaciju u Briselu, nakon čega ćemo do kraja godine saznati da li smo prošli u uži izbor za ovo prestižno priznanje. Benefite u smislu ideja već smo dobili, tako da će se, svakako, dobar dio ideja realizovati u budućnosti nezavisno od toga da li ćemo dobiti priznanje. Koncept Evropske prestonice kulture ne odnosi se na ono što neki grad već ima, već na viziju razvoja kulture u budućnosti.

Projekat Sunčani grad je zajednička ideja Opštine Nikšić i EPCG. Na prostoru oko Željezare, neuredna naselja sa nesređenim imovinskim pitanjima planiramo da pretvorimo u moderno naselje, u kom će svoj dom naći zaposleni EPCG, Opštine Nikšić i drugih lokalnih i državnih institucija u našem gradu, kao i mladi bračni parovi kroz socijalne programe koje planiramo da sprovedemo. Između dva dana opštine realizovali smo konkurs na kom smo dobili veliki broj radova sa zanimljivim idejama kako bi taj kompleks trebalo da izgleda.

 Poštovani čitaoci, ovo je samo dio naših aktivnosti u svega godinu dana, između dva 18. septembra. Moto Opštine Nikšić u ovom mandatu je #radimo, i mi se zaista trudimo da ga opravdamo. Veoma često, raznim dnevnopolitičkim temama, podjelama iz prošlosti, trivijalnostima, pokušavaju da nas ometaju u našem radu, ili da makar skrenu vašu pažnju sa svega onog dobrog što radimo za Nikšić. Ipak, iza nas ostaju rezultati, koje niko ne može da opovrgne, i spremnost da još jače i bolje radimo u budućnosti. Politička stabilnost kada većina lokalnih samouprava u Crnoj Gori često ide na vanredne izbore, omogućila nam je da svi zajedno stvorimo ambijent u kom Nikšić konačno napreduje i stvara sebi šansu da se vrati na staze stare slave, ali i da otvori sebi nove puteve razvoja u budućnosti. Znajte da motivi mnogih koji kritikuju moj i rad lokalne samouprave koju predvodim ne leže samo u neslaganju sa mnom već i u strahu od toga da će Nikšić opet postati jak i nezaobilazan faktor kada se odlučuje o sudbini Crne Gore. Moraćemo da ih razočaramo tako što ćemo učiniti Nikšić opet velikim. Hvala vam, Nikšićanke i Nikšićani, bez vas ovi rezultati ne bi bili mogući. Srećan nam Dan opštine!

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније