Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

A.B. [ Portal RTCG ]

05. 09. 2024. 13:45 >> 14:11
2
Čitaj mi:

KONKURS TRAJE DO 1. OKTOBRA

Montesong u novembru, mladi izvođači da se prijave

Festival Montesong, na kom će se birati kompozicija za predstavnika Crne Gore na Evroviziji, održaće se 26. i 27. novembra u Podgorici.

Nakon pauze od dvije godine, Crna Gora će na Evroviziji 2025. godine imati svog predstavnika.

Radio i televizija Crne Gore raspisala je javni konkurs za izbor kompozicije za predstavnika Crne Gore na ovom muzičkom takmičenju, a konkurs će trajati do 1. oktobra.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare kazao direktor festivala Danijel Alibabić, biće predstavljeno 16 takmičarskih kompozicija.

Najbolja će predstavljati Crnu Goru na najpoznatijem evropskom muzičkom takmičenju, koje će se održati u Bazelu. 

"Izvođači moraju biti crnogorski državljani, a autori mogu biti iz cijelog svijeta. Biće to produkcijski poduhvat koji Crna Gora do sada nije vidjela", rekao je on. 

Alibabić je pun optimizma i vjeruje da će festival zaživjeti. 

"Volio bih da ima tradiciju kao što je hrvatska Dora u da bude u tom rangu. Vjerujem da će bina biti spektakularna", uvjeren je on.

Takođe je uvjeren da će Crna Gora imati predstavnika koji će ući u finale.

"Izvođačima je dovoljna stimulacija što će se pojaviti na festivalu gdje će im kompletan nastup biti plaćen. To će biti pravi spektakl", poručuje Alibabić. 

Prema njegovim riječima, Udruženje estradnih izvođača Crne Gore se potrudilo da na festivalu bude tim ljudi  koji će se baviti grafičkim dizajnom i svijetlom.

"Biće tu i probe, da pjevači sa timom mogu korigovati sve što im se ne sviđa i što bi promijenili, ukoliko žele", naveo je on. 

Umjetnička direktorica Vladana Vučinić saopštila je da će procjes ocjenjivanja kompozicija biti transparentan i evrovizijski: po principu pola publika - pola žiri. 

"U žiriju će biti domaći muzičari, a i muzičari iz inostranstva. Činiće ga eminentni autori", otkrila je ona.

Vučinić je takođe navela da će festival većinom finansirati Udruženje estradnih izvođača, a RTCG je u ulozi koproducenta.

"Želimo da muzičarima da pružimo podršku i priliku da se predstave. Imamo malo muzičara i ohrabrujem sve da se jave. Voljeli bismo da čujemo raznolike muzičke pravce. Ima mjesta za svakog na sceni", kazala je Vučinić.

Ohrabrila je posebno mlade izvođače da se jave na konkurs. 

"Finansije su nam uvijek bile najveći problem. Moramo pružiti mladim muzičarima podršku, a ovo je prava prilika", rekla je Vučinić.

Upitana da li je Ministarstvo kulture i medija pokazalo interesovanje za festival, Vučinić je odgovorila odrično.

"Za sada nisu. Ali, nadamo se da ćemo privoliti institucije", zaključila je Vučinić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније