Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

P.R.

16. 07. 2024. 11:00 >> 10:59
Čitaj mi:

U PRČANJU

Koncert Savremene refleksije na KotorArtu 19. jula

Međunarodni festival KotorArt organizuje koncert pod nazivom Savremene refleksije koji će se održati u petak, 19. jula, sa početkom u 21 čas u Bogorodičinom hramu u Prčanju.

Na koncertu nastupa Festivalski orkestar, dok će kao solisti nastupiti crnogorski umjetnici, pijanista Simo Šišević i trubačica Sara Lakičević. Koncertom diriguje maestro Mladen Tarbuk.

Talentovani, mladi muzičari koji čine sastav gudačkog orkestra su mahom nekadašnji KotorArt talenti ili učesnici Foruma mladih umjetnika, među kojima su violinisti Jelena Jovović, Dušan Obrenović, Luka Perazić, Milutin Radulović, Neda Stojkanović, Dea Nicaj, Milena Petković, Vukica Rašković, Jovan Jovović, Bobana Tešić i Ivana Dendić, violisti Staša Jovović, Aleksandra Mirnić, Jelena Filipović i Vanja Radović, zatim violončelisti Teodora Uskoković, Sari Šaćiri i Luka Bošković i kontrabasistkinje Aleksandra Trifunović i Nađa Dabetić

"Ovim projektom, Festival nastavlja da njeguje neformalno obrazovanje mladih, pruža podsticaj za dalji rad i napredak, i daje crnogorskim mladim muzičarima šansu za sticanje orkestarskog iskustva", istakli su iz PR službe Festivala.

Orkestar će izvoditi Koncert za klavir, trubu i gudački orkestar, op. 35, c-mol, Dmitrija Šostakoviča, Varijacije za gudače na temu Franka Bridža op. 10, Bendžamina Britna, kao i djelo Tombeau de Penderecki posvećeno slavnom Kšištofu Pendereckom, koje je komponovao maestro Tarbuk. Ovo djelo će biti izvedeno upravo u crkvi u kojoj je maestro Penderecki (1933-2020), jedan od najvećih muzičkih stvaraoca 20. vijeka, dirigovao 2016. godine.

"Kao i prethodnih godina, za sve događaje u Bogorodičinom hramu, kao i u samostanskom kompleksu sv. Nikole u Prčanju, Festival za limitirani broj publike organizuje povratni prevoz solarnim brodom iz Kotora i Dobrote", dodali su organizatori.

Simo Šišević, pijanista, osnovne studije klavira završio je na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu, u klasi prof. Gordona Fergus-Tomsona i prof. Džona Berna, a master studije na Akademiji Riddoto u Italiji, u klasi prof. Borisa Bermana. Predstavljao je crnogorsko kulturno nasljeđe na koncertu u Parizu. Pobjednik je brojnih državnih i međunarodnih takmičenja i dobitnik Apsolutne nagrade na Međunarodnom takmičenju u Rimu, Srebrne medalje na Međunarodnom takmičenju Ortobelo u Italiji, Specijalne nagrade na Međunarodnom pijanističkom takmičenju u Vindzoru u Velikoj Britaniji. Nastupao je u Francuskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Rusiji, Poljskoj, Albaniji, kao i u Crnoj Gori na festivalima Barski ljetopis, Budva Grad Teatar i KotorArt, u KIC Budo Tomović, na Ljetnjem kampu za kamernu muziku na Ivanovim Koritima. Osnivač je i član klavirskog trija Birziminium. Održao je brojne humanitarne koncerte: za UNICEF, organizaciju Save the Children, obnovu bolnica i domova za nezbrinutu djecu u Crnoj Gori i regionu, donatorsko veče Kraljevske porodice Karađorđević i Fondcije Njegoš. Započinje studije na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu, u klasi prof. Tatjane Sarkisove.

Sara Lakičević, trubačica, muzičko obrazovanje započela je u ŠOSMO Vida Matjan u Kotoru, gdje je završila tri smjera srednje muzičke škole – klavir, trubu i teoretski smjer. Diplomirala je trubu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mladena Đorđevića, a master studije završila u Barseloni na Konzervatorijumu Licej, u klasi prof. Luisa Gonzalesa Martija. Nastupala je s akademskim orkestrima Novog Sada, Beograda i Barselone, Simfonijskim orkestrom Radio Televizije Srbije, Orkestrom Narodnog pozorišta u Beogradu, Banjalučkom, Beogradskom i Sarajevskom filharmonijom, Novosadskim big bendom, orkestrom Operosa, kao i sa svojim sastavom Brass Quintet. Bila je članica Crnogorskog simfonijskog orkestra i profesorka trube u srednjim muzičkim školama u Kotoru i Podgorici. S Međunarodnim festivalom KotorArt sarađuje od 2006. godine, a od 2017. u svojstvu je saradnice za odnose s javnošću (PR). Članica je Gradske muzike Kotor i Rotari kluba Podgorice. Doktorantkinja je na smjeru Komunikologija i mediji humanističkih studija Univerziteta Donja Gorica u Podgorici. Autorka je udžbenika Truba – moj instrument za osnovnu muzičku školu.

Mladen Tarbuk, istaknuti hrvatski kompozitor i dirigent, završio je studije kompozicije i dirigovanja u Gracu, Zagrebu i Beču. Gostovao je u gotovo svim evropskim zemljama, Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku, često izvodeći i vlastita djela. Redovno je sarađivao s Operom na Rajni u Diseldorfu, bečkim Orkestrom koncertnog društva, Simfonijskim orkestrom države Meksiko i Mađarskom državnom operom. Dobitnik je brojnih hrvatskih i međunarodnih nagrada i priznanja: Slavenski, Papandopulo, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Janaček, E. Vogel, Risuonanze Trieste, Tolosa. Kompozicije su mu bile izvođene na najvažnijim svjetskim festivalima kao što su Festival Enesku, Svjetski dani muzike, Wien modern. Bio je upravnik Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb (2002–2005), potom muzički direktor (2013–2014) i upravnik Dubrovačkih ljetnih igara (2015–2017). U mandatu 2020– 2024. godine bio je predsjednik Hrvatskog društva skladatelja. U sezoni 2021/2022. godine vodio je Crnogorski simfonijski orkestar. Redovni je profesor kompozicije, dirigovanja, muzičke teorije i orkestra na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Partner programa je Evropska unija u Crnoj Gori i C. Bechstein centar Beograd.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније