Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

B.B.

15. 09. 2024. 13:53 >> 13:53

Marković

Vratićemo građanima pravo da kontrolišu funkcionere

Transparentnost trošenja novca građana, mjesni referendumi o ključnim pitanjima, veting lokalne uprave, podnošenje izvještaja o tome šta smo uradili od obećanog, plan je Preokreta u predstojećem mandatu Skupštine Glavnog grada.

Nebojša Marković kandidat za odbornika liste Preokret - "Ovako više ne može - Srđan Perić" ističe da žele da vrate moć građanima da kontrolišu vlast.

"Na Međunarodni dan demokratije, obećavamo da ćemo politiku vratiti građanima. Prvo, svaka tri mjeseca ćemo javno saopštavati šta smo ili šta nismo od obećanog u predviđenom roku uradili, a građani će moći da se o tome izjasne i da daju svoj sud. To je princip odgovornosti. Drugo, vratićemo puni kapacitet mjesnim zajednicama, kako bismo u lokalu čuli sve što određenu zajednicu 'muči' i blagovremeno reagovali u pravcu rješavanja problema.
Treće, za sve važne stvari na mjesnom, odnosno, lokalnom nivou tražićemo raspisivanje referenduma kako bi se izbacile iz igre sve interesne grupe, građevinski ili bilo koji drugi lobi, a odluku bi neposredno donosili građani", navodi Marković.

Četvrto, dodaje Marković, omogućiće potpunu transparentnost izvršenja budžeta grada, jer će na taj način građani u svakom trenutku znati gdje su tokovi njihovog novca.

"Peto, građanima iznad svega dugujemo veting svih opštinskih preduzeća i organa lokalne uprave. Nakon donošenja novih odluka o organizaciji i sistematizaciji, tražićemo raspisivanje javnih konkursa za sve rukovodeće pozicije, koji bi bio u potpunosti transparentan i na kome bi kandidati nastupali pod šifrom, ističe kandidat za odbornika liste Preokreta na podgoričkim izborima. Takođe, želimo da dodatno osiguramo transparentnost na način što će svaki intervju biti otvoren za predstavnika nevladinih organizacija kao posmatrača. Jedini kriterijum za kandidate treba da bude njihov CV i profesionalne i stručne reference, a ne partijska knjižica", navodi u saopštenju.

Ističe da postojeći sistem urušava institucije. Preokret želi da suverenitet otme iz ruku partijskih vrhuški i vrati ga građaninu, kako je i predviđeno Ustavom. Jedino tako možemo imati održiv grad i zdravo društvo, zaključuje Marković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се