Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

A.M.

16. 09. 2024. 07:24 >> 07:28
Čitaj mi:

VUK KADIĆ ZA PORTAL

Razvoj ekonomije i socijalne politike prioritet

Ključni prioriteti za razvoj Podgorice, prema Pokretu Naprijed, uključuju unapređenje ekonomije, infrastrukture, socijalne politike, rješavanje problema mladih i ekoloških izazova, uz poseban fokus na direktan izbor gradonačelnika i projekte za zelenu tranziciju, kazao je za Portal RTCG Vuk Kadić, nosilac liste "Dr Vuk Kadić – Pokret Naprijed – Za Podgoricu i porodicu".

 

Šta su ključni prioriteti kada je u pitanju razvoj Podgorice?

U programu Pokreta Naprijed taksativno smo naveli najveće probleme sa kojima se naša Podgorica već decenijama suočava. Razgovarajući sa sugrađanima, identifikovali smo pet najizazovnijih oblasti na koje želimo da damo odgovore. To su: ekonomija, infrastruktura, socijalna pitanja, problemi mladih i ekologija.

Kada govorimo o ekonomiji, naš prvi korak biće da pružimo podršku malim i srednjim preduzećima kroz uvođenje poreskih olakšica i subvencija za nova preduzeća i
start-upove kako bi se podstakao lokalni ekonomski rast. Takođe, naš plan je da privučemo što više investicija kroz stvaranje povoljnog poslovnog okruženja, smanjenje birokratskih prepreka i promociju Podgorice kao atraktivne destinacije za strane investitore.

Što se tiče infrastrukture, smatramo ključnim da modernizujemo saobraćajnu mrežu, izgradimo i obnovimo puteve, mostove i saobraćajna čvorišta kako bi se poboljšala povezanost unutar grada i sa drugim gradovima u Crnoj Gori. Vodeći računa o našoj djeci, radićemo na postavljanju ležećih policajaca i kamera na svim ulicama u blizini škola, kao i kamera za kontrolu saobraćajnih prekršaja na svim bitnim raskrsnicama u gradu kako bi se maksimalno smanjila bahata vožnja.

Kada je u pitanju javni prevoz, uvešćemo nove linije saobraćanja, povećati broj autobusa, te unaprijediti redovnost i tačnost polazaka. Cilj nam je da uskladimo redosljed javnog prevoza sa obrazovnim ustanovama kako bi se smanjile ogromne gužve ispred škola i „obaveza“ roditelja da dovoze, odnosno odvoze djecu u/iz školu/e. Izgradnja novih vrtića i osnovnih škola, obnova parkova i dječijih igrališta, izgradnja biciklističkih staza i pješačkih zona, te rješavanje pitanja nepropisnog parkiranja biće u samom vrhu naše agende.

Socijalnu politiku smatramo izuzetno bitnom za naš grad, pa ćemo uraditi sve da pomognemo ugroženim grupama kroz osnivanje fondova za pomoć socijalno ugroženim porodicama, starijim osobama i osobama sa invaliditetom. Omogućićemo subvencije roditeljima za upis djece u privatne vrtiće kako bi se smanjile gužve u državnim vrtićima, te povećati ulaganja u obrazovni sistem kroz modernizaciju škola, podršku učiteljima i nastavnicima, te obezbjeđivanje stipendija za najbolje učenike i studente.

Zalagaćemo se za uspostavljanje kancelarije gradskog sekretara za zdravstvo koji će biti “veza” između gradonačelnika i građana kojima je potrebna podrška u rješavanju zdravstvenih problema. Sekretar bi se prvenstveno bavio primarnom zdravstvenom zaštitom, promocijom zdravlja, prevencijom bolesti, skriningom, vakcinacijom, koordinacijom, podsticanjem, organizacijom i sprovođenjem mjera u oblastima javnog zdravlјa, kontrolom hroničnih nezaraznih bolesti i sličnim aktivnostima koje su značajne za naše sugrađane.

Problemi mladih su u samom središtu našeg interesovanja. Radićemo istrajno na njihovom zapošljavanju tako što ćemo kreirati programe za zapošljavanje kroz saradnju sa lokalnim preduzećima i organizovanje obuka i radionica za sticanje praktičnih vještina. Borićemo se protiv partijskog zapošljavanja tako što ćemo se zalagati za otvorene i transparentne konkurse na kojima će svi imati jednake šanse da dođu do željenog posla.

Trudićemo se da riješimo probleme podstanara kroz obezbjeđivanje lokacija za javno-privatno partnerstvo koje bi rezultiralo nižim cijenama stanova za buduće bračne parove.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, zaštitićemo našu životnu sredinu kroz sprovođenje strogih mjera za zaštitu prirodnih resursa i smanjenje zagađenja kroz rigorozne ekološke standarde. Uradićemo sve da omogućimo održivo upravljanje otpadom, te povećamo broj parkova, zelenih površina i drvoreda u urbanim sredinama kako bi se poboljšao kvalitet vazduha i stvorili prostori za rekreaciju i odmor građana.

 Koji elementi vašeg političkog programa čine jedinstvenom vašu ponudu za građane Podgorice?

Čitajući programe političkih subjekata koji će učestvovati na izborima 29. septembra, primjetićete da se mnogi od njih zalažu za slične projekte i inicijative. Ono što Pokret Naprijed sasvim izdvaja od drugih jeste naš plan da se omogući neposredan izbor gradonačelnika Glavnog grada, ali i Prijestonice i svih ostalih opština.

Trenutno se gradonačelnik bira unutar Skupštine grada, odnosno opštine, što nije u skladu sa demokratskim principima kojima težimo. Ovakav mehanizam često ne odražava volju građana, već volju političkih partija i koalicija. U takvom sistemu, gradonačelnici postaju taoci partijskih trgovina i prinuđeni su da više računa vode o interesima partija i političara, a mnogo manje o građanima i njihovim potrebama.

Direktan izbor gradonačelnika će omogućiti građanima da sami odluče ko će ih voditi, bez političkih postizbornih dogovora iza zatvorenih vrata. U tom smislu, građani bi znali ko je kandidat i odlučivali bi na osnovu konkretnih planova za razvoj grada. Na ovaj način, povećala bi se odgovornost gradonačelnika jer bi on podnosio račune za svoje odluke građanima koji su ga izabrali. U većini evropskih metropola praktikuje se direktan izbor gradonačelnika i to se pokazalo kao uspješan model koji doprinosi stabilnosti i efikasnosti lokalne uprave. Tome treba da težimo i mi kako bismo Podgoricu uveli u društvo razvijenih gradova koji vode računa o svojim stanovnicima.

 

Još jedna novina za koju se Pokret Naprijed zalaže je realizacija projekata iz programa “Zeleni gradovi“ koji će doprinijeti rješavanju određenih infrastrukturnih problema Podgorice i unaprijediti kvalitet života građana. Nažalost, Podgorica je jedini grad u regionu Zapadnog Balkana koji do sada nije ostvario mogućnost za realizaciju projekata iz programa “Zelenih gradova”, niti iskoristio dostupnost fondova za finansiranje ovih projekata od strane međunarodnih finansijskih institucija.

Navedeni program bi obuhvatao izradu akcionog plana za razvoj zelene komunalne infrastrukture i utvrdio ključne izazove sa kojima se Glavni grad Podgorica suočava u cilju zaštite životne sredine i ublažavanja klimatskih promjena. Takođe, program podrazumijeva i plan za pripremu i realizaciju projekata u oblasti vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, ali i drugih projekata koji su značajni radi unapređenja kvaliteta života građana Podgorice. Neki od njih se odnose na: gradski prevoz, energetiku, čvrsti otpad, energetsku efikasnost u zgradama i digitalizaciju.

U konačnom, akcionim planom “Za zeleni grad Podgoricu“ identifikovali bi se glavni izvori zagađenja, kao i konkretne mjere smanjenja zagađenja vazduha, vode, tla i povećanja energetske efikasnosti. Pokret Naprijed se snažno zalaže za realizaciju investicija u oblastima orjentisanim ka zelenoj tranziciji i digitalizaciji, sa ciljanom podrškom razvoju ljudskog kapitala u pogledu izgradnje vještina i pripreme radne snage za razvoj održive infrastrukture.

Ko su vaši najpoželjniji koalicioni partneri?

Pokret Naprijed je usmjeren ka tome da se što bolje predstavi građanima Podgorice i da 29. septembra ostvari dobar izborni rezultat. O postizbornim koalicijama i aranžmanima u ovom trenutku ne želimo da govorimo i da pravimo kalkulacije koje ne mogu donijeti ništa dobro našim sugrađanima.

Ono što možemo reći jeste da ćemo pružiti ruku saradnje svima onima koji žele da se Podgorica razvija i napreduje što brže, ali naglašavamo da će naš izborni program i sve ono što smo u njemu obećali građanima biti crvena linija preko koje nećemo preći.

Kako vidite razvoj Podgorice u prethodnom periodu?

Mnogo puta sam rekao da decenije vladavine DPS-a u Glavnom gradu nisu donijele promjene i progres koji su naši sugrađani očekivali. Nažalost, četiri godine nakon istorijske promjene vlasti 30. avgusta 2020. godine, ni nove vladajuće garniture nisu uspjele da naprave veći napredak u tom pravcu.

Podsjetiću samo na nekoliko stvari. Za vrijeme DPS-a, bez vođenja računa o potrebama građana, srušen je čuveni Kino Kultura, simbol našeg grada koji je bio pravo okupljalište Podgoričana. Na tom mjestu već osam godina se gradi Gradsko pozorište, kulturna ustanova u kojoj naši glumci još uvijek nisu odigrali predstavu. Tu je i primjer Jusovače koja još uvijek čeka da bude rekonstruisana i pretvorena u kulturnu ustanovu u kojoj bi građani mogli da uživaju. Nemojte zaboraviti ni završetak istočne tribine Gradskog stadiona, projekat koji je godinama u vrhu liste prioriteta svih gradskih vlasti, ali koji nijedna nije uspjela da realizuje.

To su samo neki od eklatantnih primjera neuspješne politike koja je vođena u prethodnim decenijama. Naš cilj je da damo maksimalan doprinos da se ova praksa što prije promijeni i da naša Podgorica postane evropska metropola koja će uživati ugled i u zemlji i u inostranstvu. Da bismo u tome uspjeli daćemo šansu onima koji će svojim trudom, radom, stručnošću i odgovornošću pomoći da Glavni grad postane mnogo prijatnije mjesto za život. U tom smislu, Pokret Naprijed će biti pokretač i inicijator svih onih dobrih projekata koji će preporoditi naš grad, a naše sugrađane učiniti srećnijim i zadovoljnijim.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се