Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

K. J.

12. 09. 2024. 17:24 >> 17:24

Despotović

"Vlast duguje konkretne odgovore o širenju Q groznice, sakrivanje informacija je nedopustivo"

Informacije koje javnost dobija od nadležnih organa i institucija, a u vezi sa širenjem Q groznice su konfuzne, kontradiktorne i neusaglašene. Pokušaj minimiziranja štete koja će nastati zbog nepravovremenog, neprofesionalnog i neodgovornog postupanja ne doprinosi umirivanju javnosti, već unosi novu sumnju da je ova bolest izmakla kontroli, kazala je Aleksandra Despotović, profesorica Biotehničkog fakulteta UCG i poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore.

Građanima je saopšten podatak da kod 203 grla postoji sumnja na prisustvo bolesti (pozitivan serološki nalaz, odnosno prisustvo antitijela) dok je kod njih devet PCR testom u mlijeku, drugim izlučevinama ili analizom tkiva utvrđeno da infekcija postoji. Zatim je rečeno da je do sada eutanazirano 59 grla sa pozitivnim PCR nalazom ili izraženim kliničkim simptomima, a da eutanaziju čeka još sedam grla i da će ona biti sprovedena odmah po dobijanju informacije od opština Nikšić i Danilovgrad o obezbijeđenoj lokaciji za neškodljivo uklanjanje.

“Ova informacija zbunjuje i stručnjake, a kamoli laičku javnost, koja iz ovako saopštenih brojki može samo da zaključi da se od građana nešto skriva”, kazala je Despotović.

Pita kad ćemo znati da li se PCR test radi kod svih grla koja pokazuju kliničke znake (a to je 203 kako je saopšteno) ili se kalkuliše, pošto statistika bolje zvuči ako je samo devet krava oboljelo.

“Takođe, koji je rok da lokalne samouprave dostave lokacije za odlaganje eutanaziranih životinja? Da li će te lokacije samovoljno određivati opštinske službe, pa ćemo doći u situaciju kakvu smo imali u Župi nikšićkoj gdje je stvoreno leglo zaraze, ili postoje jasni protokoli kako će se to uništavanje obavljati?”, pita Despotović.

U danima iza nas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i direktor Uprave za bezbjednost hrane bavili su se, dodaje Despotović, nadležnostima državnih i javnih institucija i odgovornost o zakopavanju eutanaziranih grla zaraženih Q groznicom prenosili sa državnog na lokalni nivo.

“Ovakav pristup jasno ukazuje da nadležne institucije nijesu spremno dočekale pojavu Q groznice, jer da jesu, protokol bi bio donešen ne samo na nivou lokalne samouprave, već i na nivou države. Javnost je svjedočila pokušaju da se pojava Q groznice sakrije i da se na taj način prikrije nečiji nerad, neprofesionalnost i neodgovornost. Problem se pokušao prebaciti na poljoprivredne proizvođače kojima je ministar jasno poručio: “Ako neko misli da zaradi to nije fer”. No, ovdje se ne radi o zaradama, već samo o isplati štete, zbog očiglednih propusta svih institucija i na državnom i na lokalnom nivou. Od ove vrste odgovornosti ne može se pobjeći, proizvođačima šteta mora biti nadoknađena”, ističe Despotović.

Prema njenim riječima, resorno ministarstvo treba da upozna javnost o daljim koracima i pruži odgovor na pitanje, da li će biti sprovedena vakcinacija grla i da li Vlada planira da izdvoji novac za nabavku vakcina.

“I na kraju, najmanje što odgovorni nosioci vlasti na državnom i lokalnom nivou treba da učine, jeste da podnesu ostavke iz moralnih razloga, jer su neprofesionalno, nekompetentno i nezainteresovano postupali u slučaju ovog problema koji ne tangira samo stočare već i sve građane izložene riziku da se zaraze”, zaključuje Despotović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се