Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

M.V.

12. 09. 2024. 15:45 >> 15:45

BOROVINIĆ BOJOVIĆ

"Uvodimo evropske trendove u socijalnim politikama"

Glavni grad ne smije biti zatvoren za žensko liderstvo. Činjenica da sam ja jedina žena koja predvodi izbornu listu od ukupno 13 lista jeste regresivan politički trend koji se mora mijenjati”, kazala je nositeljka liste “Grad svih nas – za budućnost Podgorice” dr Jelena Borovinić Bojović.

Ona je u intervjuu za današnje izdanje Pobjede, govoreći o pozitivnih i negativnim trendovima u prethodnih desert godina kazala da koalicija koju predvodi prednost daje trendovima u budućnostima, a ne trendovima iz prošlosti.

“Mi smo koalicija okupljena oko budućnosti i o budućnosti želimo da govorimo i na njenoj izgradnji da radimo. Od trendova koji se tiču minulih deset godina, važniji su nam trendovi za naredne godine. Uvodimo evropske trendove u socijalnim politikama. Besplatan vrtić za djecu samohranih roditelja, gradski stan za mlade bračne parove, ugrožene podstanare i osobe sa invaliditetom, uvođenje besplatne pravne pomoći za samohrane majke i žrtve porodičnog nasilja, besplatan prevoz adaptiranim vozilima za slabopokretna i nepokretna lica, formiranje gradskog preduzeća za održavanje ulaza i stambenih zgrada. A u kontekstu digitalnih i tehnoloških trendova i inovacija planiramo digitalizaciju saobraćaja uvođenjem LOT senzora za upravljanje gužvama, kao i kreiranje online platforme za planiranje održive urbane mobilnosti”, kazala je ona, prenosi Borba. 

Govoreći o imidžu Podgorice kao Glavnom gradu zemlje koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Borovinić Bojović je rekla da imidž Podgorice prije svega treba da bude “evropski”.

“U tom smislu je važno pomenuti našu ambiciju da Podgorica osvoji aplikaciju za status Evropske prijestonice mladih, jer ova kandidatura našem gradu donosi brojne događaje koji će dovesti mlade iz inostranstva, kao i poboljšanje saradnje među mladima na evropskom nivou, unapređenje svakodnevnog života mladih u gradu, jačanje evropskog identiteta grada i poboljšanje infrastrukture za mlade. Podgorica je grad velikog duhovnog bogatstva i međuvjerskog suživota. Naš cilj je da Podgorica bude grad jednakih šansi za sve, za Crnogorce, Srbe, Bošnjake, Albance, Hrvate, grad otvorenih mogućnosti oslobođen od bilo kakve političke, nacionalne, vjerske diskriminacije. Riječju, grad svih nas”, saopštila je ona. 

Odgovarajući na pitanja o rezultatima u minulih godinu dana, Borovinić Bojović ističe otvorenost institucija prema građanima, što je, kako je kazala, velika razlika u odnosu na prethodnu vlast.

“Proširili smo proces odlučivanja, Podgorica više nije talac samovolje jedne stranke i njene vrhuške, koja je Glavni grad i resurse Podgorice stavila u službu bogaćenja privilegovane grupe. Od momenta preuzimanja odgovornosti, usmjeravali smo razvoj grada ka slobodi i stvaranju jednakih šansi za sve. Pokazali smo i efikasnost na terenu. Za samo godinu dana smo asfaltirali 56 kilometara puta, što prethodna vlast nije učinila ni za četiri godine. Inspekcija je obišla sve mjesne zajednice, a to prethodnici nisu učinili nikad. Istakla bih odluku o osnivanju Centra za razvoj Podgorice na čemu sam intenzivno radila u saradnji sa civilnim sektorom i odbornicima. U pitanju je projekat koji preko EU fondova može donijeti značajno ulaganje u budućnost naše Podgorice, svega što se tiče održivog razvoja, mobilnosti, zaštite životne sredine i ljudskih prava. Otvorili smo dijalog i organizovali panele, tribine i okrugle stolove o brojnim temama: političkom učešću žena, nasilju nad ženama i vršnjačkom nasilju, međuvjerskom suživotu, a nisu izostale ni teme koje se tiču pažnje prema najmlađima i brige prema najstarijima. Stvaramo ambijent u kojem će se svi građani i građanke osjećati uvaženo i sigurno, jer naša vizija Podgorice je grad svih nas”, zaključila je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се