Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

B.B.

10. 09. 2024. 16:27 >> 16:27

KRNIĆ

Komisije za imenovanja rukovodilaca biće stručne, a proces transparentan

Glavnom gradu je neophodna uprava koja će umjesto partijskog štititi javni interes, a to će se može ostvariti tako što bi na odgovorne pozicije u lokalnoj upravi bili imenovani najkompetentniji kadrovi, saopštio je Mirza Krnić kandidat za odbornika sa liste Preokret - Ovako više ne može - Srđan Perić.

Kako je naglasio, plan je da svi intervjui za imenovanje rukovodilaca lokalnih preduzeća i starješina organa lokalne uprave budu otvoreni i za posmatrače iz nevladinih organizacija.

"Da se svi članovi odbora direktora lokalnih preduzeća, čiji je osnivač Glavni grad, imenuju na osnovu transparentnog javnog poziva, nakon koga bi bili sprovedeni intervju od strane stručne i nezavisne komisije, dodao je Krnić.

Da ne bi bilo manipulacija ugovorima o djelu, radu ili o privremenim i povremenim poslovima, kako dodaje, spisak angažovanih u svim organima lokalne uprave, javnim službama i lokalnim preduzećima, treba da bude javno dostupan na sajtu Glavnog grada, organa ili službe.

Takođe, dodaje on, sve diplome o stručnoj spremi imenovanih lica u organima lokalne uprave, javnim službama i preduzećima moraju biti javno dostupne, uz poštovanje i zaštitu ličnih podataka.

"Time se zalažemo za sistem koji će biti zaštićen od političkog uticaja i korupcije, kroz transparentne i pravedne javne konkurse, jer, gotovo sve prethodne vlasti tretirale su lokalnu upravu, a naročito lokalna preduzeća, kao partijski plijen umjesto kao servis u službi građana. Brojna imenovanja su realizovana u cilju ispunjenja partijskih kvota, pri čemu su na mnoge odgovorne funkcije postavljani nestručni kadrovi", naglašava Krnić.

Takođe, zaključuje Krnić, postupci za zasnivanje radnog odnosa i angažovanje lica po osnovu različitih ugovora su često netransparentni, što za posljedicu ima kontinuirani i u mnogim slučajevima neopravdan rast broja zaposlenih, a ujedno i manjak efikasnosti i produktivnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се