Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

Aleksandra Jovančević [ Dnevnik TVCG ]

07. 09. 2024. 19:40 >> 21:26
1
Čitaj mi:

BEŠIĆ ZA DNEVNIK

"Podgorički izbori važan test za sve političke aktere"

Profesor Miloš Bešić ocijenio je za Dnevnik TVCG da je parlamentarna debata živa i neobično oštra za crnogorske prilike.

On se osvrnuo i na podgoričke izbore.

"Meni se čini da podgorički izbori jesu zapravo neka vrsta uklapanja u taj sveukupan ambijent koje je napravljena politička scena. Ovi podgorički izbori su mnogo više od gradskih izbora, to je sasvim jasno. Pokazaće, ili bi trebalo da pokažu, novi raspored odnosa snaga između političkih aktera", ocijenio je on. 

Osim odmjeravanja snaga, podgorički izbori pokazaće i učinke Vlade, ali i snagu opozicije. 

"Podgorički izbori treba da pokažu u kojoj mjeri je politika Vlade i posljednje što su uradili, prije svega mislim da li program Evropa sad 2 ima podršku. Takođe, izbori će pokazati jednako, dakle, da li DPS još uvijek ima onu snagu koju su demonstrirali već nekoliko puta u Budvi i Andrijevici", ukazao je Bešić. 

Na ispitu je, kaže Bešić, i kapacitet predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, koji je u novoj ulozi.

"Imamo predsjednika koji je predsjedničkim izborima na nivou Crne gore uzeo 60 odsto glasova, a u Podgorici je uzeo 65 odsto glasova. Jedan ozbiljan autoritet stoji iza toga. I ovdje je sad njegov taj autoritet u jednom ozbiljnom testu, gdje je on, moram da kažem, hrabro ušao u tu vrstu utakmice", rekao je Bešić. 

A ova utakmica se igra u neobičnim uslovima koji dobijaju obrise rijalitija, tvrdi Bešić. Vodi se otvorena borba na terenu gdje pljušte lični sukobi.

"Mislim da ćemo imati puno elemenata tabloidnih tema, reality politike, ad hominem politike gdje je neko lažov, prevarant i gdje se prosto ličnom diskreditacijom i negativnom kampanjom pokušavaju pridobiti glasači. To nije dobro za demokratiju i to je ono što akteri ne razumiju i nije dobro ni za one koji vrše tu vrstu napada", smatra Bešić. 

Predizborne koalicije su već sklopljene. Iako se sjećamo raznih mimoilaženja među današnjim saigračima, Bešić kaže da su one su principijelne, jer to nijesu bili politički već situacioni sukobi.

"Vi nemate ovdje neprincipijelne koalicije. Bilo je povremene svađe i rasprave između ovih aktera koji su u koalicijama. To je negdje i normalno za politiku, da ne preuveličavamo, ali vi nemate neprincipijelne koalicije. Dakle, ništa nije u ideološkom ili u bilo kom smislu neskladno kada su u pitanju Pokret Evropa sad i Demokrate ili Jakov Milatović i URA. To su građanske opcije gdje su birači skladni. Tu nije nikakav problem", zaključio je Bešić.

Iako Podgoričani biraju novu vlast koja bi trebalo da predvodi Glavni grad u naredne četirigodine, najmanje su zastupljene gradske teme.

Međutim, Bešić nije izenađen. Podgoričane na gradskim izborima, kaže, ne opredjeljuje rješavanje lokalnih problema. Tako će, uvjeren je, biti i 29. septembra.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се