Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore ]

15. 10. 2024. 08:15 >> 08:15

profesora Milana Bulatovića

Predstavljena knjiga „Iz prošlosti Vraneša i okoline“

Knjiga „Iz prošlosti Vraneša i okoline“ autora prof. Milana Bulatovića predstavljena je u Parohijskom domu u Pavinom Polju. U programu su učestvovali prof. dr Žarko Leković, dr Tadija Bošković i autor. "Iz prošlosti Vranesa i okoline" predstavlja multidisciplinarnu studiju koja nudi raznovrsne autentične činjenice iz geografije, istorije, etnologije, demografije, lingvistike, i sociologije, saopštio je prof. dr Žarko Leković.

"U svim ovim aspektima, ovo štivo nudi sasvim dovoljno podataka koji će čitaoce uputiti da iz prve ruke upoznaju prošlost Vranesa i njegove okoline. Upornim i posvećenim radom, pregalac Milan Bulatović je ozbiljno pristupio ovom stvaralačkom izazovu, što se i očekivalo s obzirom na dosadašnji stvaralački opus, koji je naučna kritika vrlo pozitivno ocijenila. Zabilježio je dragocjene podatke i na taj način ih sačuvao od sigurnog zaborava", istakao je Leković.

Objavljivanjem knjige, pisane po savremenim istoriografskim standardima, popunjena je jedna od praznina u našoj istoriografiji. Knjiga autora Milana Bulatovića je jedinstvena cjelina, pa ipak se može podijeliti na više poglavlja ili cjelina. U prvom dijelu dat je geografski položaj Vranesa, koji ima površinu od 924 kvadratna kilometra, kao i granične međe Vranesa. Zatim su u kratkim crtama date osnovne karakteristike reljefa, klimatske i hidrografske karakteristike, i na kraju biljni i životinjski svijet, naveo je dr Tadija Bošković.

"Sledeće poglavlje ili cjelina je Predslovenski period, koji obuhvata period od paleolita do dolaska Slovena na ove prostore. S obzirom na to da o ovom periodu nema relevantnih podataka, autor je dao kratak presjek, s posebnim akcentom na ilirski period i činjenicu da je na ovim prostorima nekada živjelo ilirsko pleme Autarijati. Naredno poglavlje odnosi se na dolazak Slovena na Balkan, do pada srpskih država pod tursku vlast. Dolaskom Slovena, potpuno se mijenja etnička struktura stanovništva Balkanskog poluostrva. Slovenska plemena su potiskivala ili asimilovala starosjedilačko ilirsko-romsko stanovništvo. Od treće decenije 7. vijeka, Sloveni naseljavaju područja Potarja, Vranesa i Gornjeg Polimlja. Na osnovu podataka koje je zabilježio Konstantin Porfirogenit, predjeli oko Lima i Tare, u koje spada i područje Ljuboviđe, tj. Vranesa, Srbi su naselili u doba cara Iraklija (610-641), u 7. vijeku, koje predstavlja jezgro prve srpske države, formirane polovinom 9. vijeka", istakao je Bošković.

Autor knjige Milan Bulatović zahvalio se prisutnima, koji su popunili i poslednju stolicu, dr Lekoviću i dr Boškoviću, istakavši tom prilikom da se u pisanju knjige služio samo provjerenim dokumentima i kazivanjima savremenika događaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније