Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

11. 10. 2024. 15:43 >> 15:43

Dvije decenije

Sjutra jubilarno izvođenje predstave „The Beauty Queen“

Predstava „The Beauty Queen“, koju je prema tekstu Martina Mekdone režirala Ana Vukotić, sjutrašnjim izvođenjem na Sceni Studio u 20 sati obilježiće dvije decenije izvođenja.

Tim povodom, u nacionalnom teatru danas je održana konferencija za medije, na kojoj su govorili direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Ilija Subotić, glumci Ana Vujošević, Dejan Ivanić i Zoran Vujović. Takođe, pročitano je i obraćanje rediteljke Ane Vukotić, koja u ovom periodu učestvuje u radu žirija 64. Internacioanalnog teatarskog festivala MESS u Sarajevu.

Prema riječima direktora Ilije Subotića, duže održavanje pozorišnih predstava na repertoaru veoma je bitan segment svake teatarske politike, odnosno jedan od najvažnijih pokazatelja uključenosti jedne pozorišne kuće u širi socio-kulturološki kontekst.

„Kada govorimo o toj uključenosti mislimo prije svega na edukativne mogućnosti pozorišne umjetnosti, kojom ona podiže estetske standarde publike, pa se time podrazumijeva da dugo trajanje neke predstave ne bi trebalo da bude proizvod pukog povlađivanja onima koji od pozorišta očekuju da ih prevashodno zabavi. Znamo da nije problem obezbijediti dugovječnost neke predstave čije se pretenzije završavaju na zabavi ili pojednostavljenoj mimezi kojom se aktuelne društveno-političke ili istorijske intrige predočavaju publici, kao što znamo koliko je senzibilnosti potrebno da bi umjetnički kompleksniji dramski tekst u svojoj inscenaciji doživio brojna izvođenja. Tu vrstu senzibilnosti otkrivamo upravo u predstavi „The Beauty Queen”, koja je dobila visoke ocjene od pozorišnih znalaca i ujedno postala najdugovječnija predstava nacionalnog teatra u njegovoj novijoj istoriji“, istakao je Subotić.

Rediteljka Ana Vukotić je uputila emotivnu poruku kojom se prisjetila nastanka predstave.

“Generacije publike su dolazile da vide predstavu, a pojedini i nakon 10 godina od prvog gledanja. Prirodna je stvar da će ova predstava uvijek zauzimati posebno mjesto na mojem profesionalnim putu iz razloga što sam s njome zaokružila svoje školovanje na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje u klasi prof. Egona Savina i prof. Radmile Vojvodić. Tog oktobra 2004. da je neko garantovao da će se moja diplomska predstava izvoditi tokom čitave sezone 2004/2005. i imati publiku, vjerovatno bih bila presrećna, ovako, dvadeset godina kasnije, mogu samo da uskliknem od ponosa i kažem - hvala mojim Boginjama i Bogovima: Ani Vujošević, Dragici Tomas, Dejanu Ivaniću, Zoranu Vujoviću, Momu Otaševiću, Marti Pićurić, jer ovo je, prije svega, njihova zasluga. I naravno, hvala Crnogorskom narodnom pozorištu i tadašnjem direktoru, mojem profesoru Branislavu Mićunoviću. Na ovaj jubilej treba gledati i kao na svojevrsni fenomen iz perspektive glumačke, prije svega za Anu Vujošević i Dejana Ivanića, koji su svih dvadeset godina u službi Kraljice”, zapisala je Vukotić.

Prema riječima glumice Ane Vujošević rad na predstavi je bio specifičan, interesantan, inspirativan.

„Možemo reći da je, posebno u Aninoj adaptaciji, taj lik, ispostavilo se, meni vrlo blizak i ja sam mogla da zaigram punim senzibilitetom i da pređem neke svoje granice. Osim što mi je „The Beauty Queen“ omiljena predstava, ona je i neka prekretnica u mojem radu, odnosu prema profesiji i čak i tako važna škola i putokaz za dalje“, istakla je Vujošević.

Glumac Dejan Ivanić kaže da mu je drago što danas imamo priliku da se prisjetimo dive Dragice Tomas.

„Na svakom igranju ove predstave postoji taj dobri duh Dragice Tomas. Zahvalan sam i publici koja nas prati već 20 godina, zahvalan sam kolegama i svima koji su doprinijeli da održimo predstavu. U ovom vremenu kome je srednje ime Nekultura, imati nešto tako što traje toliko godina je zaista rijetkost i privilegija“, rekao je Ivanić.

Kako je istakao glumac Zoran Vujović, „The Beauty Queen“ živi u njemu već 20 godina.

„Uloga u „The Beauty Queen“ bila je dio mojeg diplomskog ispita i bio sam presrećan. Nijesam mogao poželjeti bolje kolege, to je bilo zaista nevjerovatno iskustvo za nekoga ko tek počinje. Pamtim sjajne anegdote iz tog perioda i zaista predivan proces iz kojeg smo svi izašli kao bolji ljudi i kao bolji glumci. Nakon smrti Dragice Tomas nijesam mogao više da budem dio predstave, ali me je naslijedio mladi talentovan glumac Momo Otašević“, zaključio je Vujović.

Podsjetimo, predstava “The Beauty Queen”, kojom je Ana Vukotić diplomirala na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje je najdugovječnija predstava Crnogorskog narodnog pozorišta u njegovoj novijoj istoriji, premijerno izvedena 13. oktobra 2004. godine.

Za ulogu u predstavi glumica Ana Vujošević je dobila Godišnju nagradu CNP-a za 2004. godinu, kao i Nagradu Međunarodnog festivala Martina Makdone za najbolju žensku ulogu 2016. godine. “The Beauty Queen” je dobila Nagradu Don Kihot za najbolju predstavu festivala “Slavija 2005”.

Tekst je preveo Đorđe Krivokapić, a dizajn predstave osmislila je Jelena Tomašević. U predstavi igraju: Ana Vujošević, Marta Pićurić, Dejan Ivanić i Momčilo Otašević. U prvobitnoj postavi predstave igrali su Dragica Tomas i Zoran Vujović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније