Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.L.B.

10. 10. 2024. 16:14 >> 16:15
Čitaj mi:

14. oktobra

Predstava "Dulsineja i Servantes" (12+) premijerno u KIC-u

Premijera predstave sa Dramske scene za djecu ,,Dulsineja i Servantes” (12+) po tekstu Dragane Tripković, a u režiji Snežane Trišić biće održana 14. oktobra u 20.00 sati u Velikoj sali KIC-a.

Na konferenciji za medije govorila je v.d. direktorice JU ,,Gradsko pozorište" Podgorica Ivona Čović Jaćimović.

“Ono šta je jako važno i šta često napominjem je  i ta priča da kada smo Dragana, Sneža i ja birali temu za početak drugog dijela sezone u Gradskom pozorištu, rekla sam Dragani da bih jako voljela da to bude tema koja se tiče našeg podneblja i istorije i da je to tema o ljubavi i pomirenju. Citirala sam Dragani "Za ljubav, ne za mržnju ja sam rođena'' iz Antigone i upravo to je priča koja se godinama njeguje u ansamblu i kolektivu Gradskog pozorišta, jer da nema ljubavi i nevjerovatnog stepena poštovanja između nas samih, mi ne bi uspjeli da napravimo ovakvu predstavu, kakvu ćete imati priliku da vidite za četiri dana. Zahvalila bih se i Sneži Trišić i Darku Nedeljkoviću koji su ponovo tu sa nama, jer smo postavili jedan viši stepen zajedničke saradnje na zadovoljstvo cijelog kolektiva”, kazala je Čović Jaćimović.

Dramaturškinja Dragana Tripković potpisuje tekst komada i nada se, kako kaže da će ovo biti samo jedna od mnogih tumačenja, jer ova legenda ostavlja mnogo prostora za dalje interpretacije:

“Znam da su ulcinjani vrlo ponosni na ovu priču i znam da je ta tema o Servantesu i njegovom robovanju u Ulcinju čak i prisutna u njegovim pričama. Puno sam istraživala tu temu  kroz različite istorijske knjige lokalnih autora, ali i drugih izdavača gdje moram pomenuti i knjigu Mustafe Canke koja mi je dosta poslužila u nekim situacijama kada je trebalo razgraničiti šta je gusarstvo, a šta je građanstvo toga vremena. Nadam se da ćemo mi kao producentska kuća  i ljudi koje ova legenda zanima, u prvom redu publika, biti zadovoljna - rekla je Tripković.

Snežana Trišić, rediteljka kaže da je mješavina činjenica i legende je ustvari pokrenula niz pitanja koja su nama danas ovdje važna.

Glavne uloge, Dulsineju i Servantesa tumače Lara Dragović i Emir Ćatović.
 
“Za mene je ovo bio najveći pozorišni izazov do sada, jer smo na probama, kao i u priči, svaki put prevazilazili te naše lične prepreke, tražimo taj gusarski svijet i otkrivamo nove slojeve tog lika i uopšte svih drugih likova. Dulsineja je jedna hrabra mlada žena, ratnica, kojoj nedostaje ljubav koju kasnije u toku komada i nalazi, gdje shvati da nije sva snaga u maču nego u poeziji što i jeste jedno od najmoćnijih oružja”, rekla je Dragović.
 
“Jedva čekamo premijeru i da podijelimo sa publikom sve što smo uspjeli da uradimo od početka proba i mislim da imamo odličan ansambl koji je dobro uigran i koji funkcioniše na najvišem nivou, bilo je toliko dobrih proba i bilo je uživanje raditi na ovom projektu. Mislim da će publika svih uzrasta uživati i u humoru, u mačevanju i sve zajedno je jedan dobar proizvod koji želimo da prikažemo publici”, kazao je Emir Ćatović.

Pored Tripković, Trišić i Nedeljkovića autorski tim čine: Tijana Todorović zadužena za kostime, muziku je radila Irena Dragović, scenski pokret i koreografiju Slavka Nelević, autorka songova je Dragana Tripković, lektorka Dubravka Drakić, korepetitor Davor Novak, asistentkinja kostimografije Mia Đurović a asistentkinja scenografa Vida Nedeljković. 

Glumačka postava: Lara Dragović, Emir Ćatović, Goran Slavić, Miloš Pejović, Vanja Jovićević, Omar Bajramspahić, Mina Mićović, Pavle Ilić, Stefan Vuković, Itana Dragojević, Vukan Pejović, Miloš Kašćelan, Milo Perović, Nada Vukčević, Ivona Raković, Anđela Radović, Danica Rajković, Sejfo Seferović, Andrea Drašković.
Repriza predstave zakazana je za 15. oktobar sa početkom u 20.00h u Velikoj sali KIC-a ,,Budo Tomović" Podgorica.

Karte za oba izvođenja dostupna su na biletarnici.
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније