Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B. [ Vanja Kovačević, TVCG ]

05. 10. 2024. 16:15 >> 16:15

DRUGI DAN FESTIVALA U MOJKOVCU

"Služba" i "Živi i zdravi" - potraga za ljubavlju i za sobom

Drugog dana na festivalu Mojkovačka filmska jesen prikazana su dva ostvarenja "Služba" i "Živi i zdravi". Iako je prvi prikazan u pratećem programu, a drugi u glavnoj takmičarskoj selekciji, ova ostvarenja povezana su pitanjem potrage za ljubavlju i za sobom.

Stih jednog rano preminulog pjesnika da nije najvažnije pronaći svoje mjesto u svijetu, već da je mnogo važnije pronaći svjetove u sebi poveznica je ne samo u tematskom smislu ostvarenja prikazanih druge večeri festivala u Mojkovcu.

Kratkometražni igrani film "Služba" Andreja Šepetkovskog, smješten u Srbiji 60. godina dvadesetog vijeka govori o dolasku dvojice službenika policije u manastir koji žele da saznaju da li se monah, kojeg proglašavaju antidržavnim elementom, krije među zidinama ženskog manastira.

Susret jednog od policajaca sa monahinjom Serafimom, otvara stare rane, pa se priča o potrazi za bjeguncem pretvara u traganje za sobom prepuno iskušenja, ljubavi i pokušaja spasenja.

Reditelj je bio svjestan da se u kratkoj formi mora držati pravila "ako hoćeš da pogodiš u centar, onda moraš da promašiš sve ostalo.“

"Ne čudi me, zato što je nastao iz ljubavi, iz dobre volje cijele ekipe, vrhunske ekipe, koja je učestvovala, ne samo Vesna Trivalić i Mladen Nelević, koji je došao iz Crne Gore da igra u ovom filmu. Svi su dali prilog svoj filmu, zato što je urađen sa minimumom sredstava", kaže Šepetkovski.

Vesna Trivalić tumači monahinju Serafimu kojoj je jasno da je jaz nastao između nje i čovjeka kojeg i dalje voli prevelik i da ne mogu ponovo biti zajedno. Atmosfera sa snimanja prelila se i u privatni život, kaže glumačka diva.

"I ti dani probe i ti dani snimanja išli smo stepenik po stepenik. Ja čak u stvari ne mogu ni da se setim da li sam podirnula stopalima tlo", kaže Trivalić.

Nakon "Službe" prikazan je film "Živi i zdravi" Ivana Marinovića, komedija nakon koje ostaje gorak ukus. Jednu od najupečatljivijih uloga u filmu igra Momčilo Pićurić kojeg za Mojkovac vežu posebne emocije i tri nagrade sa ovog festivala.

"Da se malo našalim sportski, het trik u Mojkovacu, što se tiče nagrada. Nije da se ne radujem, radujem se. Radujem se nagradama, ipak nekako dokaz da sam bio na pravom putu i da sam radio ono što se voli", kazao je Pićurić.

Na Mojkovačkoj filmskoj jeseni večeras će biti prikazan film "Bosanski lonac" režisera Pava Marinkovića.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније