Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.J.

05. 10. 2024. 09:10 >> 09:12
Čitaj mi:

pogledajte program za subotu

Nova knjiga Dragana Markovine na Internacionalnom sajmu knjiga

Nova knjiga istoričara Dragana Markovine “Programirani zaborav – podijeljeni gradovi i neželjena sjećanja” predstavljena je prvi put u Podgorici, u okviru programa X Internacionalnog sajma knjiga, saopštili su iz Sekretarijata za kulturu Glavnog grada. Markovina je odabrao da se u knjizi bavi sa 11 gradova za koje je smatrao da su simbolički najvažniji.

„Knjiga je sadržajno drugačija nego što je bila početna zamisao. Prvo su to samo bila četiri grada - Mostar, Vukovar, Kosovska Mitrovica i Novi Travnik, Onda sam shvatio da mi to nije dovoljno pa su ušli još neki među kojima su Rijeka, Pula Zadar, Knin, Sarajevo, ali i Beograd, što će vjerujem mnogima biti čudno“, kazao je Markovina.

Markovina je govorio o Mostaru u kojem je odrastao što je kako je kazao dosta uticalo na to da se bavi istorijom, ali i o Sarajevu kza koje je kazao da je grad koji je i danas obilježen opsadom više nego ikada.

„Sarajlije pate od postraumatskog sindroma danas . Ni oni koji su se rodlili posle rata ne mogu pobjeći od rata. Iz toga osjećaja ljutnje, tugei bola. Komadić urbanog dijela Sarajeva danas jeste u istočnom Srajevu, ali dosta Srajlija ne žele da priznaju da je i to dio Sarajeva“, kazao je Markovina.

Ističe da je poruka knjige da nakon svakog egzodusa i egzila uvijek neko ostane, neko preživi i baš ti tragovi su, dodaje, ono što ga kao autora najviše zanima.

„Optimizam bude gradovi u kojima su se kroz istoriju desili veliki egzodusi, poput Pule, Trsta ili Rijeke, a koji su danas gradovi za poželjeti”, zaključio je Markovina. Moderator razgovora bio je Stojan Stamenić.

Zavjesu na treći dan Sajma spustio je velški književnik Ris Hjuz, koji se podgoričkoj publici u Galeriji Art predstavio romanom “Postmoderni mornar”, u izdanju Partizanske knjige.

“Postmoderni mornar” knjiga je „o neubjedljivim pustolovinama“ u kojoj se pojavljuju „apsurdnosti, anahronizmi, pretjerivanja“, ali autor ovdje ipak pomalo pretjeruje – namjerno, naravno – jer tekst koji slijedi nije toliko niz apsurdnosti, koliko niz demonstracija iz umjetnosti pripovijedanja, takvih koje će ostaviti utisak i na čitaoce koji obično biraju Dostojevskog umjesto Džona Barta.

Autor, koji je studirao inžinjering i matematiku, otkrio je da su fikcija, poezija i umjetnost uopšte za njega predstavljali potpuno drugačiji svijet.

“Ipak, bez obzira na to što sam studirao, želio sam da pišem avanturističke priče, i, na kraju, sve se to uklopilo nekako. Ja sam jako plodan pisac, mnogo pišem, ali i strastveni čitalac, i puno stvari radim istovremeno, što nikako ne preporučujem, to je haotično i jako neorganizovano. Ideje mi stalno naviru, čak iako ih ne želim, ako ih ne zapišem, ne ostavljaju me na miru”, istakao je Hjuz, dodajući da svoje kratke priče nerijetko voli da povezuje.

“Napisao sam puno kratkih priča, i kod njih sam primijetio da su povezane. Ako je u jednoj kratkoj priči npr. jedan od likova doktor, a i u drugoj se pojavi neki ljekar, pomislim, zašto bi bio različit junak, bolje da vratim starog, poznatog lika. Na taj način je nekoliko mojih kratkih priča i povezano”, otkrio je Velšanin.

U subotu, 5. oktobra, posjetioci X Internacionalnog sajma knjiga imaće priliku da u okviru pratećeg programa isprate sljedeće događaje:

15h, Galerija Art - Žarko Radaković: Emigracija 2, Treći trg. Moderator: Dejan Matić.

16h, Galerija Art - Danka Ivanović: "Prazne kuće", Partizanska knjiga. Moderira: Nataša Srdić.

17h, Galerija Art - Nađa Petrović: Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate. Moderira: Milena Čavić.

18h, Galerija Art - Ðordano Merliko, Italija: Balkanska strast - Fudbal i politika u bivšoj Jugoslaviji od epohe socijalizma do danas. Moderator: Goran Radević.

18h, Narodna biblioteka "Radosav Ljumović" - Jelena Angelovski: Štelovanje glave. Moderator: Andrija Radović.

19h, Galerija Art - Romani Pola Ostera - prof. dr Ivana Ðurić Paunović, prevoditeljka. Moderatorka: Lela Stanković.

19h, Narodna biblioteka "Radosav Ljumović"- Razgovor s autorom: Šaban Šarenkapić, BiH. Moderira: Irena Ivanović.

20h, Galerija Art - Razgovor s autorom: Aleksandar Gatalica. Moderator: Vlatko Simunović.

21h, Galerija Art -Snježana Banović: Kronika sretnih trenutaka. Moderator: Janko Ljumović.

Program za djecu i mlade:

12.30h, Narodna biblioteka "Radosav Ljumović" - Predstava "A tale of two tails", polaznici škole Helen Doron English

17h, Kuslevova kuća - Radionica "Čitanje medijske poruke - osnovne vještine medijske pismenosti". Radionicu vode: Svetlana Koprivica i Miroslav Minić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније