Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.V.

28. 09. 2024. 14:55 >> 14:55

U OKVIRU NAGRADE "ŽIVA"

Muzej savremene umjetnosti dobio posebno priznanje za liderstvo

Muzej savremene umjetnosti Crne Gore dobio je Posebno priznanje za liderstvo i efikasnost tima u okviru nagrade “Živa” koju dodjeljuje Forum slovenskih kultura.

Kako je saopšteno, u konkurenciji koja je brojala 20 muzeja iz 14 slovenskih zemalja ovogodišnji žiri je u obrazloženju naveo da je prepoznao da liderstvo ove institucije kulture u Crnoj Gori karakteriše jasna vizija sa definisanim ciljevima i odlučnošću da državi treba novi muzej umjetnosti sa adekvatnim kapacitetom kako bi odgovorio na savremene zahtjeve umjetničke produkcije, kao i da bi se obezbijedio najviši nivo očuvanja, prezentacije i promocije postojećih i novih muzejskih kolekcija.

“U roku od godinu dana, menadžment Muzeja uspio je da ovu viziju sprovede u djelo obezbjeđivanjem neophodnih uslova za izgradnju budućeg muzeja umjetnosti u Crnoj Gori, kao što su dobijanje odobrenja od državnih i lokalnih vlasti, nova lokacija, podrška zajednice i arhitektonski i drugi implementacioni planovi”, napisano je u obrazloženju žirija.

Žiri je u obrazloženju istako i da je tim muzejskih kustosa takođe aktivno uključen u proces promocije institucije, te da je izlagački program dobio međunarodne pohvale, što je doprinijelo uspostavljanju odnosa sa srodnim umjetničkim institucijama u regionu i svijetu.

“Ovo su samo neki od ohrabrujućih pokazatelja da je muzej na pravom putu i da je već revitalizovao grad, što zaslužuje priznanje”, zaključio je žiri.

Na prezentaciji održanoj u Gabrovu u Bugarskoj, direktor MSUCG dr Vladislav Šćepanović je istakao da Muzej nije samo prostor u kojem se čuva umjetnost, on je kulturno središte koje teži da inspiriše, edukuje i povezuje. 

“Naša misija je da budemo most između umjetnosti i zajednice, da otvorimo vrata umjetnicima i omogućimo da svaki posjetilac sa sobom ponese unikatan doživljaj savremene umjetnosti. Naš rad prevazilazi granice izložbenog prostora, mi težimo da oblikujemo i unaprijedimo kulturnu scenu, kako lokalnu tako i globalnu",. dodaje.

Nagradom “Živa” Forum slovenskih kultura uspostavljena je 2012. godine, a ista želi da promoviše izvrsnost u oblasti pokretne i nepokretne kulturne baštine u području slovenskih zemalja, podrži uspješne prakse u oblasti materijalne kulturne baštine i da unaprijedi razmjenu znanja i iskustva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније