Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

26. 09. 2024. 13:14 >> 13:15

PREDSTAVA Studentskog teatra

"Sekretarijat za sufinansiranje žirafava" večeras u Danilovgradu

Da nijesu čvrste granice između profesionalnog i amaterskog teatra sinoć su na najbolji način na sceni Nikšićkog pozorišta pokazali glumci Studentskog teatra iz Podgorice svojom predstavom „Sekretarijat za sufinansiranje žirafa“ po tekstu i režiji Dragana Koprivice.

Nikšićka publika je propratila grotesknu scensku priču („Sekretarijat za sufinansiranje žirafa“) iz svakodnevnog života o samovolji ličnosti na funkcijama, koje i zbog ličnih frustracija pokazuju krajnji nemar prema umjetnicima u znak revanšizma, uz dramu o moćnim birokratama i nemoćnim pjesnicima.

Na samom početku autor se obratio brojnim gledaocima napominjući da vrijedi ukazati i na profile glumaca Studentskog teatra, koji se u građanskom životu bave različitim profesijama, dalekim od teatra, ali ih ujedinjuje ljubav prema pozorišnoj umjetnosti.

"Mihaela Živković Batrićević se bavi bankarstvom, Marija Đuranović je saradnik u nastavi na UCG, Sanja Veličković Radonjić pjesnikinja i slikarka, Ljudmila Vorobjova ljekar, a mladi Emir Tičić učenik osnovne škole. Oni su lijep primjer posvećenosti amaterizmu: Mihaela Živković Batrićević je putovala na probe u Podgoricu sa Cetinja puna tri mjeseca. Svi akteri su ne samo vrlo talentovani, nego i odgovorni, i bez tog spoja nema ni uspjeha", poručio je Koprivica.

O ukupnim dometima ovog gorko satiričnog komada vrlo ilustrativna je i ocjena jedne od gledateljki, dipl. pravnice i kolumnistkinje, Nataše Pavlićević Miljanić koja je kazala da je oduševljena glumom, tekstom i porukom.

"Mnogi pravi glumci bi se večeras zamislili pred ovim 'amaterima'... Nijesam očekivala da amateri ovako snažno mogu da uđu u lik i temu, kojom ste obuhvatili sudbinu svakog umjetnika pred vratima tzv. kadrova po dubini. I tužan i ružan prikaz sa čime se sve umjetnici bore i kome se, nažalost, mole. Nadam se da će gostovanja i u drugim gradovima ostaviti na publiku snažan utisak kakav zaista i zaslužuje ova predstava. Duboko poštovanje što ste na ovaj način istupili protiv ustaljenog političkog, pomalo prostačkog odnosa prema kulturi", kazala je ona.

Studentski teatar večeras nastupa na sceni Centra za kulturu Danilovgrad sa početkom u 20 časova, a ulaz za sve ljubitelje teatra je slobodan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније