Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.Lj.

18. 09. 2024. 09:30 >> 09:25

Vujović i Peto

Kulturna saradnja Crne Gore i Albanije biće dinamičnija i intenzivnija

Saradnja Crna Gore i Albanije u oblasti kulture je bliska i prijateljska, a s obzirom na dobrosusjedske odnose i istorijsku povezanost naših naroda biće još dinamičnija i intenzivnija, poručeno je sa sastanka ministarke kulture i medija Tamare Vujović i novoimenovane ambasadorke Albanije u Crnoj Gori Žakline Peto.

Vujović je istakla da su u oblasti kulture realizovani brojni zajednički projekti, posebno oni koji se finansiraju iz IPA fondova.

“Posebno naglašavam projekat 3C u okviru kojeg je rekonstruisana zgrada starog zatvora u Kotoru zahvaljujući kojem smo dobili savremen i moderno opremljen kreativni hab. Uspješnu saradnju nastavljamo i na realizaciji novog projekta, kroz koji će biti rekonstruisana tvrđava Španjola u Herceg Novom i kreiran jos jedan prostor namijenjen umjetnicima”, istakla je Vujović.

Naglasila je dobru saradnju između ustanova kulture u prvom redu dva filmska centra, koji zajedno rade na projektima i razmjenjuju pozitivne prakse i iskustva.

Govoreći o sedmici kulture Crne Gore u Albaniji koja će u novembru biti organizovana drugi put, Vujović je navela da su pažljivo birani programi kojima će biti predstavljeno savremeno stvaralaštvo, ali i bogata kulturna baština Crne Gore.

“Nadamo se da će programi privući pažnju publike u Albaniji. Uzimajući u obzir dobrosusjedske odnose i istorijsku povezanost naših naroda mogućnosti za saradnju su velike i nadam se da će saradnja u oblasti kulture biti još dinamičnija i intenzivnija”, kazala je Vujović.

Ambasadorka Peto saglasna je da je kulturna saradnja među državama veoma važna, da pomaže da pronađemo ono što nas spaja i doprinosi zajedničkom razvoju.

“Uvjerena sam da će tokom bilateralnog susreta ministara kulture dvije zemlje, koji nas uskoro očekuje, biti prostora da planiramo i nove projekte i programe za saradnju. Nedavno je u Albaniji formirano Ministarstvo ekonomije, kulture i inovacija. Vlada Albanije nastoji na ovaj način da osvijesti važnu ulogu koju kultura ima za razvoj turizma, ekonomije, ali i cijele države”, rekla je Peto.

Vujović je dodala da je i u Crnoj Gori prepoznato da kultura doprinosi razvoju turizma, kao i da postoji sve veće interesovanje turista za festivale i događaje u kulturi, te da se kultura nastoji predstaviti kao važan generator razvoja.

Ministarka i ambasadorka su razgovarale i o napretku Crne Gore i Albanije u evropskim integracijama. Ministarka je podsjetila da je Crna Gora nedavno usvojila nove zakone u oblasti medija, te da su na putu ka Evropskoj uniji napravljeni zajednički pomaci.

Zaključile su da dvije zemlje imaju sve geografske i istorijske preduslove da budu dio zajednice evropskih naroda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније