Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

P.R.

13. 09. 2024. 13:06 >> 13:07
1
Čitaj mi:

"Firstborn"

Otvorena izložba Šejle Kamerić u Dvorcu Petrovića i Perjaničkom domu

Izložba "Firstborn" (Prvorođena) savremene umjetnice Šejle Kamerić otvorena je sinoć u Dvorcu Petrovića i Perjaničkom domu, saopštio je Muzej savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG).

Na otvaranju se, pored umjetnice, prisutnima obratila i kustoskinja izložbe Milica Bezmarević ističući da izložba "Firstborn" donosi snažne umjetničke percepcije Šejle Kamerić, koje počivaju na izraženoj empatičnosti, kao ključnom mehanizmu komunikacije u njenom umjetničkom radu, a sa fokusom na propitivanju identitetskih vrijednosti zasnovanih na ličnom iskustvu, kao i na društvenom obrascu koji podrazumijeva stereotipom definisane pojmove žene i ženskosti. Bezmarević je kazala da je izložba nastala kao rezultat idejne kolaboracije sa umjetnicom.

"Tokom zajedničkog kreativnog dijaloga u višegodišnjem procesu osmišljavanja izložbe nastaje i naš zajednički razgovor", objavljen u Šejlinoj monografiji "Mother is a bitch".

Dodala je i da je na izložbi prvi put predstavljen rad urađen za MSUCG, koji svojim sadržajem referira na pomenute teme.

Kamerić je izrazila veliko zadovoljstvo povodom realizacije izložbe u Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore, dodajući da nakon dvadeset godina ponovo izlaže u Podgorici.

Izložba je otvorena za javnost do 10.11.2024.

Kamerić je savremena umjetnica iz Bosne i Hercegovine prepoznata po interdisciplinarnom pristupu koji obuhvata film, fotografiju, objekte, crteže i instalacije.

Baveći se temama koje proizlaze iz nelinearnih historijskih narativa, kaoi osobnih povijesti, Kamerić se fokusira na politike sjećanja, načine otpora u ljudskom životu i posljedične osobenosti ženske borbe. Posebno cijenjeni po društvenoj snazi koja proizilazi iz odvažne intimnosti, njeni radovi naglašavaju empatiju kao osnovni stvaralački mehanizam. Kamerić svojim djelom upozorava na prostore moći, stvarajući im snažne alternative.

Njeni radovi nalaze se u prestižnim međunarodnim zbirkama, uključujući TATE Modern; MACBA Barcelona; Muzej Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu; Nacionalni muzej moderne isavremene umjetnosti u Seoulu i druge.

Njen rad Bosnian Girl (2003.) smatra se jednim od najznačajnijih djela savremene umjetnosti u regionu i dio je kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore.

Kamerić je dobitnica ECF Routes Princess Margriet nagradeza kulturnu raznolikost, kao i DAAD-Berlin Artist Residency Fellowship, ONFURI nagrade u Nacionalnoj galeriji umjetnosti u Tirani i Sloboda/Freedom nagrade Međunarodnog centra za mir u Sarajevu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније