Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.

11. 09. 2024. 20:13 >> 20:14
Čitaj mi:

Jovanović - Nikolić

Međunarodni festival lutkarstva afirmiše kulturu za najmlađe

Međunarodni festival lutkarstva čiji programi su se igrali izvan Glavnog grada, usmjeren je ka afirmaciji projekata za najmlađe, jer lutka je, ne samo prvi susret sa igrom već predstavlja i prvi susret djeteta sa pozorištem, zato je finansiranje festivala jedan od prioriteta razvoja crnogorske kulture, poruč̣ila je Jelena Jovanović Nikolić VD direktorke Direktorata za umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i medija, koja je zatvorila Međunarodni festival lutkarstva u Podgorici.

"Uvidom u selekciju, važno je istaći doprinos ravnomjernom razvoju kulture, budući da su programi bili realizovani i van Glavnog grada. Festival doprinosi i razvoju regionalne saradnje u oblasti pozorišne umjetnosti, budući da su pred najmlađom, ali i starijom publikom u danima koji su za nama bili programi iz šest zemalja", rekla je Jovanović Nikolić.

Ona je podsjetila da lutke kažu sve što treba da se kaže na način da ne budemo pogođeni, vraćaju nam ljubav, povjerenje i iskrenost onda kada zaista vjerujemo u njih.

"Lutka je, pored majke, među prvim susretima djeteta sa svijetom, sa igrom, sa stvaranjem, ona predstavlja i prvi susret djeteta sa pozorištem - mjestom gdje svijet mašte oživljava, gdje se kreativnost i vještina spajaju u jednom od najstarijih oblika scenske umjetnosti – lutkarstvu" rekla je Jovanović Nikolić.

Ona je podsjetila da još od antičkog doba, „vox populi“, glas naroda, se izražavao kroz lutkarske predstave.

"No lutkarstvo nikada nije bilo samo zabava, niti je to danas. Tokom ratnih vremena, lutkarstvo je preuzelo još jednu važnu ulogu – postalo je ideološki proklamator. U trenucima kada je bilo teško izraziti slobodno mišljenje, lutke su postale simbol otpora i kritike. Sjetimo se da je tokom Drugog svjetskog rata, u mnogim zemljama, upravo lutkarsko pozorište uspijevalo da prenese poruke hrabrosti i borbe protiv okupatora" rekla je ona.

"Danas, u savremenom svijetu, lutkarstvo nastavlja da se igra, da provocira i biva snažan kritičar društva. Lutkar, poput vještog umjetnika, koristi lutku kao produžetak svoje ruke i misli, izražavajući složene društvene probleme na način koji je dostupan svakome, od djece do odraslih", poručila je Jovanović Nikolić

"Sve navedeno opredijelilo je Ministarstvo kulture i medija da i ove godine pruži podršku realizaciji Međunarodnog festivala lutkarstva, pri čemu je podsjetiću sufinansijska podrška Ministarstva kulture i medija kulturno umjetničkim manifestacijama i festivalima jedan od prioriteta razvoja crnogorske kulture", zaključ̣ila je Jovanović Nikolić.

Kulturu je potrebno učiniti dostupnijom svakom djetetu, zbog čega je izvođenje predstava u različitim gradovima sjajna inicijativa.

Trebamo težiti tome da umjetničko obrazovanje i kulturna osviještenost, kako djece tako i odraslih u svim dijelovima Crne Gore, postanu kontinuum, a ne samo zvijezda koja zasja jednom godišnje.

Podsjećamo da je Međunarodni festival lutkarstva Podgorica - Crna Gora završen dodjelom nagrada i izvođenjem predstave iz Rijeke „Sretna kućica”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније