Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

11. 09. 2024. 14:29 >> 14:29

U Galeriji MSUCG

Otvorena izložba Sama Duranta “Odjeci nesvrstanih: darovi i uzvraćanja"

U Galeriji Muzeja savremenih umjetnosti Crne Gore otvorena je izložba renomiranog umjetnika Sama Duranta pod nazivom “Odjeci nesvrstanih: darovi i uzvraćanja”.

“Postkolonijalni period i istraživanje ideja i istorije Pokreta nesvrstanih nalaze se u fokusu umjetnikovog istraživanja već nekoliko godina”, istakla je na otvaranju kustoskinja izložbe Natalija Vujošević.

Ona je dodala da na izložbi umjetnik predstavlja svoj novi rad, čiju osnovu čini model parka Petrovića, nastao kao rezultat umjetnikovog istraživanja Kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja.

“Pred nama je participativno i procesno orjentisan rad, koji se gradi kroz povezivanja i nadovezivanja najprije umjetnika sa Kolekcijom umjetnosti nesvrstanih zemalja, a onda i publike koju poziva da se uključi u dalje razvijanje rada kako bi zajedno stvarali kolektivno umjetničko djelo posvećeno imaginiziranju bolje budućnosti, koje će se nakon ove izložbe širiti u budućim iteracijama", zaključila je Vujošević.

Sam Durant izrazio je veliko zadovoljstvo povodom realizacije ovog projekta i same izložbe u Galeriji MSUCG, ističući da Kolekcija pokreta nesvrstanih zemalja po njegovom mišljenju je jedna od najznačajniji kolekcija u svijetu umjetnosti.

"Zaista mislim da je Zbirka Kolekcije pokreta nesvrstanih zemalja koju imate u ovdje u Podgorici nešto veoma vrijedno, i da je neophodno da se u kontinuitetu čuva i promoviše, jer ljudi širom svijeta su zainteresovani za ovu kolekciju", kazao je Durant.

On je dodao da je saradnja na ovom projektu od velikog značaja za njega kao umjetnika, te da je izuzetno srećan što će novi rad učiniti da svi koji učestvuju budu umjetnici na tren i pozvao sve prisutne da participiraju u kreiranju rada.

Izložba je otvorena za javnost do 10. oktobra.

Sam Durant je interdisciplinarni umjetnik čiji se radovi bave različitim društvenim, političkim i kulturnim pitanjima.

Diplomirao je na "Massachusetts College of Art" 1987. godine, a magistarske studije završio na "California Institute of the Arts" 1991. godine. Njegov najnoviji rad, Bez naslova (dron), skupltura u javnom prostoru izložena u High Line Plinth u Njujorku i osvijetljava pitanja oružanih sukoba putem dronova i nadzora u američkom društvu.

Imao je samostalne muzejske izložbe u Belgiji, SAD-u, Njemačkoj. Njegova djela su predstavljena na brojnim međunarodnim postavkama, uključujući Documenta 13, Trijenale u Jokohami i Bijenale u Veneciji. Tokom 2007. godine, Durant je sastavio i uredio monografiju Crni panter: Revolucionarna umjetnost Emorija Daglasa (Rizzoli Intl.) i bio kustos na istoimenoj izložbi u MOCA u Los Anđelesu i New Museum u Njujorku. Durantova djela se mogu vidjeti u mnogim javnim kolekcijama, uključujući The Walker Art Center (Mineapolis, SAD), Museum of Modern Art (Njujork, SAD), Project Row Houses (Hjuston, SAD), i Tate Modern (London, UK). Njegovi zastupnici su Blum i Poe u Los Anđelesu i Tokiju, Sadie Coles HQ u Londonu, Paula Cooper Gallery u Njujorku i Praz Delavallade u Parizu. Durant živi i stvara u Berlinu i profesor je na Staatliche Akademie der Bildenden Kunste u Štutgartu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније