Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.B. [ Portal RTCG ]

19. 08. 2024. 09:00 >> 09:01
Čitaj mi:

KNJIŽEVNIK NA FESTIVALU "AUTO(R) NA KORZU"

Durutović: Nikšić vraća status regionalnog centra kulture

Nikšić vraća status jednog od regionalnih centra kulture, poručio je književnik Milorad Durutović.

Nikšićka publika imala je priliku da posluša predavanje Durutovića, u okviru Festivala "Auto(r) na korzu".

"Osim jedne lijepe nostalgije, Festival pokazuje gdje kultura treba da stoluje. U centru. Sudeći po eminentnim autorima koji nastupaju na Festivalu, čini se da Nikšić vraća status jednog od regionalnih centra kulture. Neću da patetišem, ali Festival dokazuje da je Nikšić opstao kao grad kulture, opstao – uprkos svemu", kazao je on. 

Prema riječima Durutovića, festival ima svoju konkretnost.

"Iz noći u noć posjećujemo štandove s knjigama, vidimo da su knjige još žive, stičemo uvidu u znatan dio savrmene produkcije, konstatujemo da svake noći manjka stolica, da sve više šetača zastane da oslušne, da se začudi, poneko da opsuje... i sve je to tako dobro. Jer, kultura nije simbolička već suštinska vrijednost. Skoro da je jedina šansa da se izborimo za malo smisla i nade u ovom nekulturnom svijetu", zaključio je Durutović.

Durutović je diplomirao srpski jezik i književnost, a zatim stekao zvanje magistra književnih nauka na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

Dobitnik je „Brankove nagrade“ za diplomski rad „Sporedno nebo – poetska kosmoginija Vaska Pope“ i Vidovdanske povelje „za književno-kritičku valorizaciju srpske književnosti u Crnoj Gori“.

Radi kao urednik izdavačke djelatnosti u podgoričkoj biblioteci „Radosav Ljumović“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније