Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.B. [ Portal RTCG ]

17. 08. 2024. 15:35 >> 15:46
Čitaj mi:

promocija kulture

U Ulcinju otvoren Sajam knjiga: Spoj kulturnog nasljeđa i novih književnih trendova

U Ulcinju je otvoren 23. Sajam knjiga po redu.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović poručila je da prepoznaje značaj Sajma knjiga, koji kroz svoju posvećenost promociji kulture i pismenosti vraća knjigu i čitanje u središte društvenih zbivanja, jača veze između stvaralaca u regionu, a gradu, gdje su tradicija i običaji duboko ukorijenjeni, čuva bogatu istoriju i oblikuje novu kulturnu stvarnost.

"Ministarstvo kulture i medija Crne Gore s ponosom podržava ovu manifestaciju, prepoznajući njen značaj za očuvanje i promociju kulturnog nasljeđa, kao i za jačanje veza između kulturnih stvaralaca u regionu", rekla je Vujović.

"Ovaj sajam nije samo prilika za predstavljanje najnovijih izdanja i književnih trendova, već i značajan prostor za dijalog, razmjenu ideja i jačanje kulturnih veza među narodima sa sličnim istorijskim iskustvima i zajedničkim kulturnim nasljeđem", istakla je ministarka.

Vujović je kazala da su u UIcinju, tradicija i običaji su duboko ukorijenjeni u svakodnevnom životu, i on, ne da samo čuva svoju bogatu istoriju, već i oblikuje novu kulturnu stvarnost.

"Kao jedna od najintrigantnijih destinacija jugoistoka Evrope, nosi bogato nasljeđe koje svjedoči o raznolikim kulturama koje su kroz vjekove oblikovale njegov identitet. Ovaj grad je bio poprište susreta velikih carstava, uticajnih kultura, naroda različitih jezika i religija, što je značajno obogatilo njegovu istoriju", kazala je Vujović.

Ona je saopštila da je duh Servantesa, prepoznao Ulcinj kao Dulčineju, taj nedostižni ideal ljepote, multikulturalizma, pacifizma, uzvišenosti i nadnacionalnosti.

U nastavku, Vujović se osvrnula i na vijest o smrti velikog albanskog pisca Ismaila Kadarea.

"Književni svijet je ostao bez jednog od svojih najupečatljivijih glasova. Kadare je tokom svog života ispisivao ne samo vlastitu istoriju, već i istoriju svoje književnosti, kroz koju se mogu razumjeti njegove priče i duboko ukorijenjene teme koje je istraživao. Kadare je kroz svoje stvaralaštvo tkao složene narative koji su reflektovali istorijska društvena previranja njegove domovine, Albanije, ali i univerzalne ljudske dileme", kazala je Vujović.

Sajam, koji će trajati do 19. avgusta, svake večeri nudi bogat književni program, a na štandovima se mogu naći razne knjige, beletristika, prevedena naučna - stručna literatura, knjige pouka o vjeri, dječje izdavaštvo, enciklopedije i drugo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније