Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Media biro

16. 08. 2024. 10:48 >> 10:27

23. izdanje Sajma knjiga u Ulcinju

Knjiga treba da ostane prioritet kulturnih politika naših zemalja

Ovogodišnje, 23. izdanje Sajma knjiga u Ulcinju, sinoć je svečano otvoreno na platou koji vodi ka Maloj plaẓ̌i.

Sajam je okupio oko 50 izdavača iz Crne Gore, Albanije, Kosova, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, a na štandovima Sajma mogu se naći razne knjige, prevedena literatura, dječja izdanja, turistički vodiči, enciklopedije i drugo.

Sajam knjiga Ulcinj 2024. otvorio je predsjednik Opštine Ulcinj, Genci Nimanbegu koji je istakao da će sajam i ove godine okupiti mnoge stvaraoce, izdavače, prevodioce, predstavnike medija i druge.

“Sajmovi koji su se godinama održavali u Ulcinju, okupili su najpoznatije pisce iz regiona, ali i šire, ali i državnike, minister, poslanike i poznate političare. Ulcinj kao inspirativan grad za umjetnike i stvaraoce uvijek je prethodio pisanoj kulturi, a to će i pokazati da je Ulcinj otvoren grad, gostoljubivo mjesto suživota, saradnje, mira i stabilnosti. Mislimo da je predstavljanje kultura značajna prednost u zbližavanju naroda, suživota i saradnje na zajedničkom putu ka evropskim integracijama. Postala je tradicija da su noći sajma ispunjene brojnim aktivnostima, zato će i ove godine biti upriličene promocije knjiga, sastanci sa stvaraocima na kojima će se sa autorima razgovarati o umjetnosti i kulturi,” kazao je Nimanbegu.

Na svečanom otvaranju prisutnima se obratila ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović koja je istakla da je izuzetno značajno što ovaj sajam ima svoje 23. izdanje.

“Usred ljeta, u ovoj turističkoj vrevi i gužvi izdvaja se i čuje se za Sajam, te posjetioci svrate, pogledaju i odaberu za sebe knjigu koju će da čitaju. Mislim da sajmovi knjiga uvijek trebaju da budu praznik kulture. Kada god imam priliku rado ću doći, pogotovo u Ulcinj. Sajmovi knjiga su mjesto susreta, razmjene i susretanja različitosti, te ih zaista treba podržavati kao nešto izuzetno vrijedno i dragocjeno,” navela je ministarka Vujović.

Svečanom otvaranju prisustvovao je i ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka koji je istakao da je uvijek podržavao ovaj kulturni događaj, na bilo kojoj poziciji se nalazio.

“Sajam knjiga je interesantna manifestacija koja spaja mnoge nacije i ljude u špicu sezone kada se u Ulcinju nalazi na hiljade turista. Raduje me da su Opština i lokalne institucije stali iza ovakve manifestacije i naravno da ćemo i u narednom periodu nastaviti da podržavamo ovakve i slične događaje,” kazao je Đeka.

Da će Ulcinj nastaviti da bude mjesto održavanja mnogobrojnih značajnih kulturnih dešavanja najavljuje i predsjednik Opštine Ulcinj, Genci Nimanbegu.

“Ulcinj će nastaviti da se ističe tokom turističke sezone po kulturnim aktivnostima za turiste, ali smatramo da knjiga treba da ostane prioritet kulturnih politika naših zemalja, istražujući najbolja iskustva Evropske unije,” podvukao je Nimanbegu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније