Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

12. 08. 2024. 10:51 >> 10:51

KotorArt

Promocija albuma sa djelima savremenih stvaraoca

Promocija albuma pod nazivom "Creating heritage" s djelima-kompozitorskim narudžbama Festivala održana je sinoć, u Crkvi Sv. Duha u Kotoru.

Učesnici promocije su bili Ivan Marović, kompozitor, Nina Perović, kompozitorka, Antonije Pušić, autor i izvođač, dok je moderator bio muzički kritičar Boris Marković. Kompozitor Aleksandar Perunović, iz opravdanih razloga nije mogao prisustvovati promociji.

Kompozicije koje su se našle na albumu su Himna Sv. Nikoli (2009), za mješoviti hor, povodom 100 godina gradnje Crkve Sv. Nikole u Kotoru Ivana Mudija (1964-2024), Iskra besamrtna (2013) za naratora i gudački orkestar, povodom 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša Ivana Marovića (1981), Večernja molitva (2015) za oktet, povodom godišnjice smrti Blažene Ozane Nine Perović (1985), Ja sam mrtav sada, vi ste bili prije (2016) za violončelo i gudački orkestar, povodom 10 godina od smrti Don Branka Sbutege Aleksandra Perunovića (1978), Pasija po Steli (2018) za sopran, naratora i kamerni orkestar Ramba Amadeusa (1963), Pogledi (2019) za tri soprana, gudački orkestar i elektroniku, povodom 40 godina od stavljanja Kotora na Listu svjetske baštine Uneska, Čobanine, lijepa đevojko (2021) za duvački kvintet i Bokeško kolo (2021) za duvački kvintet Nine Perović (1985).

Ovih osam djela odabranih za audio publikovanje nastala su kao narudžbe Međunarodnog festivala KotorArt i njegovog muzičkog segmenta - Don Brankovi dani muzike, za ceremonije otvaranja i druge važne programe Festivala i inspirisana su nacionalnim, lokalnim i univerzalnim temama poput obilježavanja lokalnih i međunarodnih godišnjica, upisivanja Kotora na Listu svjetske baštine Uneska, promocije muzičke i umjetničke baštine, ukazivanja na važnost održivog razvoja i ekologije i sl. Realizaciji projekta doprinijeli su mnogobrojni partneri, uključujući ŠOSMO Vida Matjan i Dom kulture Studentski grad Beograd.

Kako navode u saopštenju, prisutni su imali priliku da čuju neposredne misli autora o procesu nastajanja djela, nedoumicama kao i o izazovima sa kojima su se susretali tokom priprema premijernih izvođenja. Iako različiti po stvaralačkim karakterima i senzibilitetima, kompozitori su se složili oko važnosti porudžbina novih kompozicija, ističući da one ne ograničavaju već inspirišu stvaraoce.

"Međunarodni festival KotorArt jedan je od rijetkih umjetničkih organizacija u regionu, ali i u Evropi koji dosljedno njeguje praksu naručivanja novih djela umjetničke muzike. U prethodne 23 godine Festival je poručio preko 40 djela crnogorskih, regionalnih i međunarodnih autora, i na taj način sa preko četiri sata muzike dao doprinos razvoju, očuvanju i dostupnosti savremenom umjetničkom stvaralaštvu. Takođe, kroz praksu poručivanja kompozicija, doprinosi očuvanju i valorizaciji kulture i tradicije, kreiranju i baštinjenju novog i jedinstvenog nacionalnog umjetničkog izraza, kao i afirmaciji crnogorskih autora i izvođača", istakao je Boris Marković u uvodnom dijelu promocije.

Boris Marković je razgovor sa kompozitorima vodio kroz pitanja i teme koje se tiču procesa stvaralaštva. Veče je bilo upotpunjeno kratkim analizama kompozicija koje se nalaze na albumu, kao i slušanjem njihovih odlomaka uz fotografije sa premijera.

Kompozicije su dostupne na digitalnim platformama Spotify i Deezer kao i ograničeni broj nekomercijalnih primjeraka dvostrukog diska.

Projekat Savremeni crnogorski muzički identiteti kroz CD izdanje kompozicija, narudžbina Festivala, inspirisanih važnim istorijskim datumima i baštinom Crne Gore i Kotora, podržan od strane Ministarstva kulture i medija Crne Gore, realizovan je u tri ciklusa u periodu od 2021. do 2024. godine. Tokom prve dvije faze projekta (2021–2023) studijski je snimljen dio poručenih kompozicija, dok je treća, finalna faza uključivala publikovanje CD izdanja i onlajn plasiranje audio digitalnog formata osam vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih djela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније