Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

09. 08. 2024. 18:19 >> 18:23
Čitaj mi:

FESTIVAL STRIPA U SEPTEMBRU

Zaokružena lista specijalnih gostiju HSF-a

Hercegnovski Strip Festival (HSF) zaokružio je listu specijalnih gostiju osamnaestog izdanja najpoznatije manifestacije posvećene devetoj umjetnosti koja će se održati na više lokacija u Herceg Novom i Boki Kotorskoj od 6. do 11. septembra.

"Svega je četiri sedmice do početka najvećeg kulturnog spektakla u Herceg Novom, Boki, Crnoj Gori i Jugoističnoj Evropi. Nakon objave kompletnog festivalskog programa, te fantastične liste muzičkih izvođača, Hercegnovski Strip Festival je sastavion i listu specijalnih gostiju osamnaestog izdanja. Nastavak saradnje sa Ambasadama Slovenije i Španije, u naš grad dovode sjajne Damijana Stepančića i Đordija Taragonu (Jordi Tarragona), dok po prvi put na našem festivalu ugošćavamo i gosta iz Češke, i to izuzetnog Matjaša Namaja (Matyas Namai)", navode u saopštenju.

Kako dodaju, Damijan Stepančić je akademski slikar, illustrator i strip crtač koji dolazi iz Ljubljane.

Profesor je na likovnoj akademiji, učesnik više bienala i dobitnik mnogih nagrada kao što su Smrekarova plaketa ili Levstikova nagrada. Rano se posvetio ilustraciji literature za mlade, te je u svojoj karijeri ilustrovao preko stotinu knjiga, udžbenika, vježbanki, slikovnica, a sa svojom suprugom Lucijom koautor je desetina cijenjenih stripskih naslova. Odlikuje ga snažan umjetnički izražaj u kojem je primjetan uticaj njegovog slikarstva na strip stvaralaštvo.
Neki od njegovih poznatih naslova su “Baraga”, “Strip Kolumne”, “Živalska Kmetija”, “The Tempter”, a sarađivao je i sa magazinima poput Albert, Playboy, Nova i Literatura.

Đordi Taragona je visoko cijenjeni španski strip umjetnik poznat po svom radu za najveće američke izdavačke kuće kao što su DC Comics, Marvel, Dark Horse, IDW, Zenescope i Valiant. U svojoj karijeri je radio na praktično svim zadacima kada je strip u pitanju, kao crtač, tušer, i illustrator naslovnih strana.

Njegova radna biografija uključuje crtanje Osvetnika, Žene mačke, X ljudi, Crvene kapuljače, Manowara, Fleša, Zelenog Fenjera, Sokolovog Oka, Crnog Adama, Tin Titana i mnogih drugih najpoznatijih junaka superherojskog stripa. Trenutno, paralelno radi na nekoliko projekata za Zenescope i DC Comics, te je jedan od omiljenih autora na stripovskim konvencijama širom svijeta.

Matjaš Namai je vrlo talentovani strip crtač iz Češke koji je pažnju regionalne javnosti privukao sjajnim radom na strip adaptaciji Orvelovog djela “1984” koja je objavljena u izdanju beogradske izdavačke kuće “Darkwood”. Izuzetan je stvaralac vrlo specifičnog stila vizuelnog pripovijedanja. U svijet stripa probio se odličnim ostvarenjem “Černobil – Pad Atomgrada”, da bi nastavio sa nizom ostvarenja kao crtač ili illustrator naslovnica za “D.I.E. Corp”, “Kapsy”, “Mistr Sao-Linu”, “Lopov milenijuma”, “Ironični aplauz” i druge. Vrlo je uspješan i kao illustrator popularnih knjiga za djecu, te se bavi i oslikavanjem murala i crtanjem knjiga snimanja.

"Tako sa ovom trojicom svjetskih zvijezda strip stvaralaštva, uz dobitnike Ajzner nagrada sjajnih američkih umjetnika Džil Tompson (Jill Thompson) i Džin Ha (Gene Ha), te velikih majstora iz Italije Tanina Liberatorea (Tanino Liberatore) i Matea Alemana (Matteo Alemanno), kao i Erika Herengela (Éric Hérenguel) iz Francuske, Anje Morozove (Anya Morozova) iz Estonije, te iz Meksika Toni Sandoval (Tony Sandoval) i Jildiraj Činar (Yildiray Çınar) iz Turske, Hercegnovski strip festival u godini svoga punoljetstva potvrđuje epitet kulturološkog čuda koje su mu nadenuli svjetski umjetnici tokom svog boravka u Herceg Novom, zaokružujući listu specijalnih gostiju koji će u Boki provesti šest dana uz još vise od stotinu najvećih umjetnika devete umjetnosti koji se svake godine vraćaju u Crnu Goru na omiljeni festival", naveli su organizatori.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније