Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.M. [ Portal RTCG ]

08. 08. 2024. 12:54 >> 13:14

u toku konkurs za zainteresovane učesnike

„Bokeška noć“ u subotu, 24. avgusta

Tradicionalna manifestacija „Bokeška noć“, koja od 2014. godine ima status nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja, biće održana u subotu, 24. avgusta- saopšteno je iz Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

U toku je konkurs koji poziva sve zainteresovane da učestvuju u ovoj jedinstvenoj manifestaciji na vodi.

"Za one koji ne znaju, riječ je o defileu okićenih barki koji se publici i žiriju predstavlja u akvatorijumu kotorskog zaliva kroz tri kruga. Svi koji žele da prave makete i prikažu ih 24. avgusta na svojim plovilima mogu slobodno da konkurišu. Kulturni centar kao organizator finansira izradu maketa u vrijednosti od 500 eura. Konkurs se završava 10. avgusta, a tada će učesnici dobiti 200 eura, dok će preostalih 300 eura dobiti nakon manifestacije, ukoliko njihovo plovilo zadovolji sve kriterijume tehničke komisije. Prvoplasirana tri učesnika očekuju novčane nagrade, kao i specijalne nagrade za ostale učesnike po odluci žirija. Ukupan fond za nagrade iznosi 3.000 eura", kažu iz KC.

Kako bi ovu tradicionalnu feštu prenijeli i na mlađe generacije, organizovali su radionicu izrade maketa u saradnji sa iskusnim i više puta nagrađivanim kotorskim meštrom Markom Ševaljevićem. Radionica je počela 02. avgusta i trajaće mjesec dana, do 22. avgusta. Polaznici radionice će sa maketom koju naprave učestvovati u konvoju barki na Bokeškoj noći.

Nakon proglašenja najmaštovitijih kreacija, uslijediće veličanstven vatromet. Nakon završetka nastupa na akva pozornici, fešta će se nastaviti na trgovima po Starom gradu. Prisutne će na glavnom gradskom trgu zabavljati DJ NIGGOR i poznata pjevačica Danijela Martinović sa svojim bendom, obećavajući veče puno muzike i zabave.

Iz Kulturnog centra podsjećaju da je nekoliko Bokeških noći ostalo i ostaće upamćeno. Jedna od njih je, prema kazivanju starijih Kotorana, ona iz 1938. godine kojoj je prisustvovao engleski kralj Edvard. Tada se dobar dio engleske flote preselio u kotorski akvatorijum. Kažu da je ta noć bila neviđena i da su okolna brda "gorjela" od reflektora sa brodova engleske flote.

Druga nezaboravna noć je ona iz 1959. godine, koja je organizovana specijalno za predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita. To je jedina Bokeška noć koja je održana dva puta, pošto je ponovljena u septembru specijalno za maršala. Stari Kotorani se prisjećaju da je tada u zalivu bila skoro cjelokupna flota Jugoslovenske ratne mornarice. Sa okolnih brda bila je iluminacija, i smatra se da je to najblistavija Bokeška noć do sada održana.

Kotorska manifestacija datira iz kraja 18. vijeka kada je Kotor bio pod vlašću Venecije. Tada je počela da se organizuje kao Venecijanska noć po uzoru na venecijansku feštu. Kasnije, početkom 20. vijeka, preimenovana je u Bokešku noć i, uz prekide za vrijeme ratova, održava se sve do danas”, navodi se u saopštenju.

Organizator manifestacije je JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, suorganizator je lokalna Turistička organizacija, a pokrovitelj je Opština Kotor.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније