Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.

08. 08. 2024. 22:09 >> 22:09
Čitaj mi:

noći ispunjene naukom i umjetnošću riječi

KotorArt Pjaca od filozofa okupila dvije intelektualne legende

Međunarodni festival KotorArt, u okviru Pjace od filozofa, 5. i 6. avgusta organizovao je dvije noći sa izuzetnim predavačima, prof. dr Đurom Šušnjićem i prof. dr Čedomirom Čupićem.

Prve noći Pjace od filozofa tema se ticala kulture sjećanja gdje su se istaknuti univerzitetski profesori prisjetili lika i djela renesansnih ličnosti našeg prostora - prof. dr Ratka Božovića i Don Branka Sbutege oblikovanih kroz dvije teme: Ratko Božović kao osobena pojava u našoj kulturi i Don Branko Sbutega - svjedok naših zabluda.

Pažljivo osmišljena predavanja, bogata mudrošću i važnim poukama, nisu sadržala samo činjenice iz bogatih biografija Ratka Božovića i Don Branka Sbutege već su plijenila i emocijama i ličnim iskustvima sa značajnim intelektualcima, čije će misli i djela još mnogo godina živjeti i biće utkani u buduće generacije.

Razmišljajući o svom najvećem prijatelju Ratku Božoviću, Đuro Šušnjič je istakao: Ratko Božović je još za života postao legenda, jer je ostavio duboke tragove na gotovo svim poljima ljudskog duha i na sve oko sebe: kao kritički mislilac, kao dijete duhovnih igara, kao tragač za dokolicom, kao zaljubljenik u aforizam, kao učitelj brojnih generacija studenata, kao prijatelj, kao borac za visine i veličine duha. Pobunjenik protiv lijenjog duha, izvršio je preokret u načinu mišljenja: od prirode i društva prema kulturi, pri čemu je kultura proces oplemenjivanja ljudske prirode. Kultura je hram otvorenih prozora, ali mi i dalje živimo u mračnom vremenu – a kad je ovdje bilo čistog svetla?

Druga noć Pjace od filozofa bila je rezervisana za temu “Identitet i promjena”.

Kad je riječ o identitetu, može se govoriti o tri osnovna oblika. Lični identitet podrazumijeva osjećanje identiteta, svijest da se od svih drugih razlikujem u nečemu. Grupni identitet svodi se na identifikaciju sa nekom društvenom grupom. Ako je poistovećivanje sa grupom potpuno, onda je riječ o asimilaciji. Građanski (zajednički, univerzalni, ljudski) identitet podrazumijeva usvajanje zajedničkih vrijednosti i normi: iznad svih razlika koje nas dijele stoje vrijednosti i norme koje nas povezuju! Identitet se moćno ispoljava kada je ugrožen – braniš ga, što znači da imaš određenu sliku o sebi. Promijena razara identitet, identitet odbacuje promenu. - istakao je Đuro Šušnjić, u okviru uvodnog dijela svog predavanja,

Zainteresovana publika, nakon predavanja obje noći imala je priliku da postavlja pitanja. Prostor dvorišta Kreativnog haba u Kotoru, nekadašnjeg zatvora bio je idealan i vrlo inspirativan predavačima i publici podsjećajući na grčku agoru, odnosno javni prostor namjenjen živoj raspravi, diskusiji i razmjeni mišljenja.

Obje večeri sa uvaženim profesorima su tonski zabilježene i biće objavljene na sajtu i društvenim mrežama KotorArta.

Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put, od 13. jula do 14. avgusta uz pokroviteljstvo Uneska, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, zlatnog sponzora Coca-Cole, kao i podršku drugih značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art i na društvenim mrežama preko stranica festivala @kotorart i preko #kotorart.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније