Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

05. 08. 2024. 12:43 >> 12:44
Čitaj mi:

Serijal događaja u crvki Sv. Duha

Premijera Gekićevih djela, promocija CD-a savremenih kompozitora, muzičari iz Japana i Kine

Međunarodni festival KotorArt od svog osnivanja usko je povezan sa Školom za osnovno i srednje muzičko obrazovanje "Vida Matjan" iz Kotora, a mnogi događaji koje festival organizuje se upravo odigravaju u koncertnoj dvorani škole, nekadašnjoj Crkvi Sv. Duha, mjesta posebne ljepote i izuzetnih akustičkih svojstava, jedinstvenih u regionu.

Kako navode organizator festivala, osamdesetih godina prošlog vijeka, na ideju profesora Nikše Čučića, stari magacin u prostorijama nekadašnje Crkve, koja nije imala sakralnu funkciju, dobila je Muzička škola i time i velelepno zdanje za potrebe koncerata, uz potrebnu dokumentaciju i dozvolu za osnivanje srednje muzičke škole u Kotoru.

"Muzički život grada dobio je novu dimenziju, a koncertna dvorana muzičke škole i danas je centar probranih umjetničkih dešavanja u Gradu. Festival KotorArt u narednom periodu mnoge izuzetne događaje organizuje upravo u ovom neponovljivom prostoru, a prvi naredni događaj je u četvrtak, 8. avgusta, kada će se Festivalskoj publici predstaviti izuzetni umjetnici koji čine kamerni orkestar festivala Music&More, pod dirigentskom palicom izuzetnog Paskal Vera", navode u najavi događaja.

Šef-dirigent Sendajske filharmonije u Japanu, studirao je na Univerzitetu Paris-Sorbona i Pariskom nacionalnom muzičkom konzervatorijumu, a u svijetu klasične muzike postao je poznat 1985. godine, kada je dobio specijalnu nagradu na Međunarodnom takmičenju dirigenata u Tokiju poslije kojeg je postao asistent Seiđi Ozave u Bostonskom simfonijskom orkestru.

Koncert pod nazivom Music&More počinje u 20 časova, a ulaz je slobodan.

U okviru China stage-a, KotorArt, u saradnji sa partnerima, ambasadom Kine u Crnoj Gori, kao i Internacionalnom kulturnom asocijacijom Šangaja, organizuje dva koncerta izuzetnih umjetnika. U četvrtak, 9. avgusta, sa početkom u 21 čas, publici će se predstaviti Ai Vu, mecosopran, Žan Mark Gužon, flauta i Filipa Natebom, klavir.

Ai Vu osnivačica je Pariskog umjetničkog centra Bize koji ima vitalnu ulogu u kinesko-francuskoj kulturnoj i umjetničkoj razmjeni, i upravo takav repertoar, sa djelima francuskih i kineskih umjetnika očekuje festivalsku publiku KotorArta.

"Ovogodišnji serijal koncerata China stage dovodi jedno mlado ali već izuzetno ime u svijetu klasične muzike - Jutjen Jang. Ova iskusna koncertna pijanistkinja, prošlogodišnja dobitnica Zlatne medalje na prestižnom Međunarodnom takmičenju Čajkovski za mlade predstaviće se resitalom sa djelima Šopena, Lista, kineskog kompozitora Longa ali i Vasilija Mokranjca. Koncert je planiran za ponedjeljak, 12. avgusta, sa početkom u 21 čas", naglašavaju u KotorArtu.

Dodaju da je, Međunarodni festival KotorArt jedan je od rijetkih umjetničkih organizacija u regionu koji dosljedno njeguje praksu naručivanja novih djela umjetničke muzike.

U prethodne 23 godine Festival je poručio preko 40 originalnih djela crnogorskih, regionalnih i međunarodnih autora, i na taj način sa preko četiri sata muzike dao doprinos razvoju, očuvanju i dostupnosti savremenom umjetničkom stvaralaštvu.

Projekat Savremeni crnogorski muzički identiteti kroz dvostruko CD izdanje kompozicija, narudžba Festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike, inspirisanih važnim istorijskim datumima i baštinom Crne Gore i Kotora, podržan od strane Ministarstva kulture i medija Crne Gore, realizovan je u tri ciklusa u periodu od 2021. do 2024. godine.

"Projekat je ušao u završnu fazu, koja uključuje publikovanje CD izdanja i onlajn plasiranje audio digitalnog formata osam vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih djela. U nedjelju, 11. avgusta, sa početkom u 21 čas, festivalsku publiku očekuje promocija ovog zvučnog izdanja s kompozitorskim narudžbama KotorArta. Na promociji će učestvovati kompozitori Ivan Marović, Nina Perović, Aleksandar Perunović, Antonije Pušić/Rambo Amadeus, kao autor i izvođač, dok će muzikolog Boris Marković biti moderator. Izuzetan događaj koji nas očekuje u Crkvi Sv. Duha je i pijanistički resital jedinstvenog Kemala Gekića, ovoga puta sa svjetskom premijerom svog klavirskog opusa koji uključuje i njegovo kapitalno djelo Smrt Samil-age Čengića, inspirisano istoimenim čuvenim epom Ivana Mažuranića u kom će narator biti Antonije Pušić. Koncert pod nazivom “Gekić svira Gekića” održaće se u utorak, 13. avgusta, sa početkom u 21 čas. Ulaznice za događaj mogu se nabaviti preko GigsTix mreže, putem njihovog sajta www.gigstix.me kao i na određenim Tobacco S Press kioscima širom Crne Gore", navode u saopštenju.

Ovogodišnji KotorArt okuplja više od 500 umjetnika, na gotovo 50 glavih programa festivala u trajanju od 13. jula do 14. avgusta.

"Festivalsku publiku pozivamo da nam se pridruži u ovom serijalu ovogodišnjeg izdanja na događajima koje organizujemo u Koncertnoj dvorani muzičke škole-Crkvi Sv. Duha, izuzetnom zdanju kakvim se rijetko može pohvaliti neka škola u regionu", istakli su iz PR službe Festivala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније