Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J.

05. 08. 2024. 09:00 >> 09:00
Čitaj mi:

od 21 sat

Izložba "Iskopine" na Barskom ljetopisu

Samostalna izložba Jelene Pavićević Marković pod nazivom "Iskopine" večeras će biti otvorena u Arhiepiskopskoj palati u Starom gradu u 21 sat. To je treća izložba 37. Barkog Ljetopisa.

Jelena Pavićević Marković je rođena 1989. godine u Podgorici. Završila je Srednju likovnu školu „Petar Lubarda“ na Cetinju. Osnovne, specijalističke i master studije završila je na FLU na Cetinju, Odsjek za vajarstvo. Istovremeno je i apsolvent vajarstva na master studijama ALU u Sarajevu.

Organizovala je deset samostalnih izložbi kroz stvaralačke cikluse: Iskopine I i II, Iskopine kao hramovi memorije i iskustva, Zemlja Kosmosu, Aura impulsa, Teraformacije i Logosinteza.

Ciklus skulptura “Iskopine” u velikoj mjeri predstavlja kontinuitet u dosadašnjem stvaralačkom razvoju Jelene Pavićević Marković, imajući u vidu činjenicu da se umjetnica i u prethodnom radu bavila istom okvirnom temom i služila istim vajarskim materijalima. Deset skulptura galerijskog formata (visine od 80 do 140 cm) koje pripadaju ovom ciklusu vertikalno je građeno tehnikom zidane terakote. Skulpture su uglavnom montažno komponovane od više zasebnih vajarskih segmenata, bez dodatnih vezivnih materijala. U tome se ogleda namjera umjetnice da izbor materijala bude nosilac značenja, te da zemlja (glina) bude tkivo kojim će se prenositi njene ideje i stvaralački impulsi.

Izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je na više internacionalnih simpozijuma, kolonija, festivala i rezidencija u oblasti likovnih umjetnosti.

Dobitnica je prvog mjesta na konkursu „Umjetnost za život“ Zdrava Donna Montenegrina, godišnje nagrade FLU Cetinje za vajarstvo, otkupne nagrade Univerziteta Crne Gore, godišnje nagrade ULUCG „Milunović, Stijović, Lubarda“, otkupne nagrade fondacije „Ćano Koprivica“ za vajarstvo u organizaciji FLU Cetinje, itd.

Posjeduje višegodišnje iskustvo u prosvjetno-pedagoškom radu iz oblasti likovnih i vizuelnih umjetnosti. Članica je ULUCG od 2012.godine. Živi i stvara na Cetinju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније