Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Media biro

02. 08. 2024. 21:30 >> 21:32

HERCEG NOVI

Otvorena izložba “Slike su moje priče” velikana Voja Stanića

Ovogodišnje 12. izdanje Malog salona hercegnovskih galerija posvećeno je bardu crnogorske likovne umjetnosti Voju Staniću, povodom obilježavanja njegovog 100. rođendana, te je tako u Galeriji “Josip Bepo Benković” svečano otvorena izložba Stanićevih radova pod nazivom “Slike su moje priče”.

U postavci su slike, crteži, serigrafije i jedna od rijetkih Stanićevih skulptura.

JUK “Herceg Fest” organizator Malog salona hercegnovskih galerija i Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi su u dogovoru sa umjetnikom i njegovim sinom, pijanistom i fotografom Tomom Stanićem, odlučili da se, ove godine, izložba izmjesti iz tradicionalnog mjesta održavanja, foajea “Dvorane park” i održi u galeriji “Josip Bepo Benković”.

U ime domaćina mnogobrojnim posjetiocima i zvanicama se na samom početku obratila direktorica JU "Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković", Gordana Krunić.

“Vojo slika obične male ljude sa kojima živi, sa kojima čvrsto stoji na obali, ali se nerijetko nalaze i tamo gdje ih u stvarnosti ne možemo naći, ali ih Vojova mašta tu dovodi. Slika Vojo Mediteran, igru života, svjetlosti, sjenki, ljetnu radost, vjetar, žegu, dosadu, dokolicu, letargiju, ali slavi život i raduje se svakoj novoj zori, jutru, danu, pa čak i sutonu, jer u njemu sunce kao simbol života čeka svoje novo rađanje. Izlagao je Vojo u svim većim gradovima Crne Gore, bivše Jugoslavije i svjetskim metropolama: Rimu, Oslu, Parizu, Moskvi, Njujorku, Tokiju, ali je uvijek žurio da “baci sidro” i svoj brod čvrsto veže u Herceg Novom, čineći nam posebnu čast da se zovemo sugrađanima doajena slikarstva, Voja Stanića,” navela je Krunić.

Projekat Mali salon hercegnovskih galerija koji od 2010. godine nosi JUK “Herceg Fest” ove godine je dobio punu podršku Opštine Herceg Novi i Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, te je sinoćnje svečano otvaranje svojim govorom uveličao i predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

“Dijeliti sa Stanićem istu ljubav prema moru, Boki i svim njenim ljudima je privilegija, a posebno kada iz svega toga nastanu vanvremenska umjetnička djela, to je ono najdragocjenije što umjetnik može podariti svijetu oko sebe, što i potvrđuje naziv izložbe “Slike su moje priče”. Vojo Stanić je sa gradom i Bokom stvorio neizbrisivu ljubav trajanja na svakoj slici i time učinio da Herceg Novi bude prepoznatljiv na evropskoj kulturnoj mapi,” istakao je Katić.

Katić se ovom prilikom posebno zahvalio slikarki i novinarki Vitki Vujnović, porodici Stanić, kao i svim galeristima i privatnim kolekcionarima koji su ustupili Stanićeva djela koja su se našla na izložbi.

U dogovoru sa slikarovim sinom Tomom Staniće, sinoćnu izložbu je svečano otvorila porodična prijateljica, Novljanka, Dragica Ponorac.

Svečano otvaranje izložbe posebnim je učinila i počasna građanka Herceg Novog, glumica Tanja Bošković.

“Nevjerovatno je kako je kroz jedan mali prozor moglo da se vidi toliko filozofije, dobrote, ljepote i da se to primi i vrati svima nama. Herceg Novi je Bog milo pogledao što smo imali Voja Stanića i što ga imamo još, ali valjalo je biti mudar i specijalan pa izabrati Herceg Novi da u njemu živiš sto godina,” poručila je Bošković.

Iako su se razmišljanja samog kultnog umjetnika Voja Stanića mogla čuti u video prilogu, posebno pripremljenom za ovu priliku, upečatljiva je poruka koja se uz Stanićeva izuzetna umjetnička djela našla na zidu galerije – “I sama izložba je kao da sam održao govor!" Slike su tako mnogobrojnim posjetiocima prenijele mnogo više od onoga što bi se moglo izreći riječima i dočarale svu veličinu stogodišnjeg umjetnika, rođenog Podgoričanina koji je nakon susreta sa Herceg Novim ostao za njega neraskidivo vezan i odlučio da ga nikad ne napusti.

Izložba “Slike su moje priče” će u galeriji “Josip Bepo Benković” za posjetioce biti otvoren do kraja mjeseca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније