Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

K. J.

31. 07. 2024. 08:46 >> 08:46
Čitaj mi:

na KotorArt Pjaci od slike

Otvaranje izložbe Romane Milutin Fabris sjutra u 20 sati

Međunarodni festival KotorArt, u okviru svog segmenta Pjaca od slike, organizuje izložbu istaknute dubrovačke slikarke, Romane Milutin Fabris. Otvaranje je zakazano sjutra u 20 sati.

Izložba, pod nazivom Uspomene, prikazuje jedanaest slika izrađenih tehnikom ulja i akrilika na platnu.

"Umjetnica oživljava sjećanje na fizičke aspekte Kotora i Boke – brda, more, mediteransku vegetaciju, palace, crkve, kao i na njihovu istorijsku i duhovnu dimenziju: svece i blaženike, vjerske i druge fešte, na ono što Jung naziva arhietipskim, kolektivno nesvjesnim. Naime, autorka je od rane mladosti vezana za Boku koja, kao i Dubrovnik, koji je njena glavna inspiracija, pripada mediteranskom prostoru, s kojom je Dubrovnik istorijski i kulturno povezan i s kojim je iste godine proglašen od Uneska kulturnom baštinom svijeta", piše u saopštenju.

Umjetnica, kako pojašnjavaju, teži da fiksira na platnu kako vibrantni život pun svjetlosti i boja tako i njegovu skrivenu mističnu esenciju.

"Tema nekoliko slika jeste Sveti Tripun, zaštitnik grada, Biskupije i Bokeljske mornarice, i njegova katedrala, koji za Kotor i Boku imaju isto značenje kao Sveti Vlaho i njegova crkva za Dubrovnik: duhovni temelj koji garantira solidnost kulturno umjetničke nadgradnje. Autorka je vezana i za brojne prijatelje iz Kotora i Boke, poput Don Branka Sbutege, jednog od osnivača KotorArta, koji je otvarao njene izložbe i pisao prikaze o njenoj umjetnosti. - istakao je Antun Sbuteg", piše u saopštenju.

Romana Milutin Fabris spada u omiljene i najuglednije umjetnice Dubrovnika, poznata po svojim briljantnim živopisnim slikama s prikazima lokalnih scena.

"Za ovu bivšu učenicu čuvenog Kokoške, Dubrovnik je nepresušni izvor inspiracije. Autorka crta grad i prizore u njegovoj luci karakterističnom paletom živih boja koje njen rad čine prepopznatljivim. Nakon završene Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Splitu i Zagrebu, diplomirala je na Akademdiji primijenjenih umjetnosti. Kao stipendista austrijske vlade pohađala je Ljetnju akademiju za likovne umjetnosti u Salcburgu i učila kod poznatog majstora Oskara Kokoške. Imala je više od sto samostalnih izložbi, od 1964, i učestvovala u više od sto pedeset kolektivnih izložbi, kako u Hrvatskoj tako i u inostranstvu. Pozivana je da radi u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Holandiji, Švajcarskoj, Mađarskoj, Engleskoj, Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu i Savezu Sovjetskih Socijalističkih Republika. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i Udruženja likovnih umjetnika primijenje umjetnosti i dizajna (ULUPUD)", piše u saopštenju.

Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put, od 13. jula do 14. avgusta uz pokroviteljstvo Uneska, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, zlatnog sponzora Coca-Cole, kao i podršku drugih značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art i na društvenim mrežama preko stranica festivala @kotorart i preko #kotorart.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније