Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

25. 07. 2024. 11:02 >> 11:02

IZLOŽBA U ŠAVNIKU

Svjedočenje o razvijenoj srednjovjekovnoj tradiciji na crnogorskom prostoru

Izložba "Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka" koju je Matica crnogorska priredila u čast 530 godina štamparstva u Crnoj Gori, otvorena je sinoć i u Šavniku. Izložbu je otvorila predsjednica Skupštine opštine Šavnik Nadežda Kotlica, a na izložbi je govorio i predsjednik Matice crnogorske Ivan Jovović.

Kotlica je podsjetila prisutne da su prve škole na području šavničke opštine osnovane u drugoj polovini 19. vijeka kada je u Crnoj Gori bilo svega sedam osnovnih škola.

"Prva škola osnovana 1870. godine u varošici Šavnik postaće upravni i kulturni centar plemena. Ova škola u dokumentima iz tog vremena se naziva drobnjačka škola. Godinu dana kasnije osnovane su škole u manastiru Podmalinsko i tri jezerske škole", rekla je Kotlica.

Kako navode u Matici crnogorskoj, Kotlica je dodala da je, slijedeći amanet predaka, „naš zadatak da i ubuduće stvaramo uslove za zdrav razvoj i obrazovanje naše djece.“

Ivan Jovović je u ime Matice crnogorske i svoje lično ime iskazao zadovoljstvo što je izložba „Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka“ stigla u Šavnik, mjesto za koje se vezuje jedno od prvih zapisanih narodnih kazivanja o dukljanskom vladaru, svetom Vladimiru, s obzirom da su po istom Drobnjaci porazili vojsku cara Samuila, pa je u Bijeloj u čast te pobjede podignut manastir Svetog Đorđa u XI vijeku.

"Iako o pomenutom manastiru zadugo nema pisanih izvora, jer je više puta razaran, prvi njegov pomen imamo 1656. godine, kada je u njemu pisana knjiga, koja se danas nalazi u Kijevu, što svjedoči o kontinuitetu pisane riječi, koja se naslanjala na razvijenu hrišćansku srednjovjekovnu tradiciju na cijelom crnogorskom prostoru", rekao je Jovović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније