Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

11. 07. 2024. 15:45 >> 15:45
1

23. KotorArt od 13. jula do 14. avgusta

Planiran bogat program, ugostiće svjetska imena umjetničke muzike

Povodom svečanog otvaranja 23. KotorArta danas je u Kotoru upriličena konferencija za medije. Najavljen je bogat planirati program u nekoliko segmenata: Don Brankovi dani muzike, KotorArt teatar, Pjaca od filozofa, Pjaca od knjige, Pjaca od slike i CHIL u periodu od 13. jula do 14. avgusta.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici pokrovitelja Festivala, Jelena Jovanović Nikolić, v.d. direktorica Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo pri Ministarstvu kulture i medija Crne Gore, Tatjana Kriještorac, sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti u Opštini Kotor, zatim maestro Robert Homen, koji će predvoditi orkestar i hor na svečanom otvaranju Festivala, kao i pijanista, univerzitetski profesor i direktor KotorArta, Ratimir Martinović.

Na svečanom otvaranju, koje će biti posvećeno liku i djelu maestra Kotoranina Miroslava Mira Homena, nastupiće hor i simfonijski orkestar Nacionalnog teatra opere i baleta Albanije, dječiji hor JU OŠ "Narodni heroj Savo Ilić" iz Kotora, dirigent je Robert Homen, a kao solisti nastupiće Rovena Dželjilji, sopran, Matijas Dželji, tenor i Armand Ljikaj, bariton.

Kako navode organizatori, u susret ovom muzičkom slavlju, današnja press konferencija je bila prilika da se podsjeti na visoki renome i značaj KotorArta koji je tokom više od dvije decenije postao neizostavan dio kulturnog života Kotora, Crne Gore i regiona.

"Čini se da je KotorArt zaista rijedak primjer festivala umjetnosti u Crnoj Gori, ali i šire, koji okuplja veliki broj komercijalnih sponzora. Dodatno, mi smo prva organizacija u Crnoj Gori koja je kao lider dobila grant Kreativne Evrope. Nudimo besplatne radionice, usavršavanje za muzičke i pozorišne producente koji će voditi renomirani regionalni i evropski producenti. Ugostićemo i predsjednika Evropske asocijacije festivala Jana Briersa, što nam čini posebnu čast, kao i druge renomirane producente od kojih naši mladi producenti mogu mnogo naučiti", kazao je direktor KotorArta, Ratimir Martinović.

Martinović je najavio da će muzički program biti bogat, uključujući i brigu za najmlađe i njegovanje talenata.

"Ugostićemo svjetska imena u domenu umjetničke muzike, neke programe ćemo premijerno predstaviti. Želim da istaknem i nekolicinu resitala – tu je Žil Apap, violinista svjetskog glasa, Aleksandar Madžar, jedini koji je u regionu snimio kompletan klavirski opusa Morisa Ravela, zatim Kemal Gekić, čest gost festivala, koji će premijerno predstaviti svoja originalna djela, dok će mu se kao gost pridružiti Antonije Pušić poznatiji kao Rambo Amadeus. Ugostićemo renomirani italijanski renesansni ansambl Mare Nostrum, gdje ćemo po prvi put u Crnoj Gori predstaviti odlomke opera za koje je librota pisao znameniti don Krsto Ivanović. Na Luštici Bay će biti realizovano nekoliko velikih koncerata - Omladinski orkestar Zapadnog Balkana, koji iz Crne Gore kreću na evropsku turneju, kao i Svjetski Jazz orkestar Muzičke omladine, koji poslije nastupa na Dubrovačkim ljetnjim igrama kod nas završavaju svoju turneju. U Luštici bay, ćemo realizvati i cijeli niz manjih koncerata različitih žanrova i ciljane publike", najavio je Martinović.

On se posebno osvrnuo na urednički tim festivala koji ove godine čine istaknuta domaća i regionalna imena iz domena pozorišne umjetnosti, produkcije, filozofije, likovnih umjetnosti, i književnosti, većinom univerzitetski profesori: Boris Liješević, Dubravka Vrgoč, Đuro Šušnjić, Đorđe Krivokapić, te Maja Mrđenović i Romana Milutin Fabris.

Planirano je izvođenje četiri predstave - monodrame, dvije večeri Pjace od knjige, dvije večeri posvećene kulturi sjećanja i pitanjima identiteta, dvije izložbe, produkcione radionice, te nastavak projekta CHIL (Cultural Heritage Inovation Lab).

Realizacija ovako bogatog programa i pored podrške pokrovitelja, ne bi bila moguća bez dugogodišnjih sponzora i prijatelja festivala.
KotorArt, pored pokroviteljstva Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, uživa i pokroviteljstvo UNESCO-a, a zlatni sponzor Festivala je Coca-Cola HBC, Crna Gora. Važni sponzori i partneri su svakako delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i desk Kreativna Evropa, Luštica Bay, Porto Montenegro, Henley&Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Regent Porto Montenegro, Uniqa osiguranje, Ambasade Italije, Austrije, Njemačke i Kine u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, kompanija One, British Counsil, Fondacija otvorenog društva i mnogi drugu važni prijatelji Festivala.

Podršku u ime Ministarstva kulture i medija na današnjoj konferenciji je iskazala v.d. generalne direktorice Direktorata za kulturno umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i medija, Jelena Jovanović Nikolić.

"Svaki segment kulturnog, a posebno umjetničkog djelovanja može se posmatrati s aspekta kvaliteta i kvantiteta. Međunarodni festival KotorArt je na oba polja, od svog osnivanja 2002. godine pokazao da ne pristaje na kompromise: - kada je u pitanju kvalitet – svi programi se intepretiraju od strane istaknutih umjetnika iz zemlje, regiona i cijelog svijeta, a sa druge strane kvanitet svih ovih godina - sa glavnim festivalskim programom koji traje preko mjesec dana publici pruža bogate programske sadržaje. Kao takva manifestacija - od posebnog značaja, više od dvadeset godina obogaćuje kulturnu ponudu Kotora i Crne Gore, čineći grad i državu prepoznatljivim na kulturnoj mapi svijeta po visokim umjetničkim kvalitetima", navela je Jovanović Nikolić.

Značajnu podršku festivalu tradicionalno je pružila Opština Kotor i Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti.

"Opština Kotor doživljava KotorArt kao festival od posebnog značaja za Kotor, nezavisno od toga što je on od posebnog značaja za Crnu Goru i region i šire. Opština Kotor kroz program manifestacija kulture podržava ovaj festival i ponosni smo što je festival našao Kotor kao mjesto svog održavanja", kazala je sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Opština Kotor, Tatjana Kriještorac.

Dirigent, maestro Robert Homen otkrio je kako je došlo do saradnje za otvaranje KotorArt-a uz izvođenje Karmine Burane.

"Kada me je Ratimir Martinović nazvao prije otprilike godinu dana i rekao svoj plan da se ovogodišnji KotorArt festival otvori sa Karminom Buranom, već u tom trenutku sam osjetio neko uzbuđenje da se nešto tako dešava i, znajući Ratimira, i uspješno realizuje. Organizovati izvođenje Karmine Burane je veliki projekat jer zahtjeva veliki aparat ljudi iz orkestra, hora, soliste i dječji hor. Posebno emocionalno sam doživio taj momenat kada mi je rekao da će cijeli taj koncert i otvaranje KotorArta biti in memoriam mome ocu, Miroslavu Homenu. Mislim da se ovoga puta dešava jedna pravda da će tatino ime zasjati u spomen kroz jedan događaj gdje ću ja biti dirigent, ali i njegov sin. Nadam se da je ovo tek početak i da će Kotor i Crna Gora prepoznati svoje sinove koji su ostavili traga na regionalnom prostoru, te da će ovaj momenat koji će se dogoditi 13. pokrenuti jednu inicijativu da se tatino ime na još određene načine pojavljuje u kulturnom životu Crne Gore", naveo je Homen.

Ulaznice za koncert Karmina Burana dostupne su preko mreže Gigs Tix, putem interneta na www.gigstix.me i širom Crne Gore, na izabranim lokacijama Tobacco S Press.

Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put, od 13. jula do 14. avgusta uz pokroviteljstvo Uneska, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, zlatnog sponzora Coca-Cole, kao i podršku drugih značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art i na društvenim mrežama preko stranica festivala @kotorart i preko #kotorart.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније