Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

P.R.

25. 06. 2024. 11:02 >> 11:02
Čitaj mi:

Sopranistkinja

Solistički koncert Kristine Perković u KIC-u

Sopranistkinja Kristina Perković prirediće koncert u okviru ciklusa "Mladi talenti" u petak od 19 sati u velikoj sali KIC-a "Budo Tomović".

U okviru svog premijernog solističkog nastupa u Podgorici, mlada umjetnica će izvesti arije iz opera Johana S. Baha, Volfganga A. Mocarta, Kloda Debisija, Fransisa Pulanka, Žaka Ofenbaha, Frederika Šopena, Žorža Bizea i dr. Umjetnica će nastupiti uz klavirsku pratnju prof. Alekseja Molčanova.

Kristina Perković, sopranistkinja, rođena je 2001. godine, u Parizu. Počela je da uči klavir u svojoj šestoj godini. Osnovnu i srednju muzičku školu završila je u ŠOSMO „Dara Čokorilo” u Nikšiću, u klasi kod prof. Tijane Blečić. Studije pjevanja je nastavila na konzervatorijumu „Francis Poulenc’’ u Parizu pod mentorstvom prof. Delfin Gevar, a potom na Regionalnom konzervatorijumu u Parizu, u okviru odsjeka za mlade pjevače, gdje trenutno studira u klasi prof. Florans Ginjole.

Osvojila je brojne nagrade na međunarodnim i državnim takmičenjima od kojih se izdvajaju prve nagrade na međunarodnim takmičenjima „Bruna Špiler” u Herceg Novom (2023) i „Mladi virtouz” u Beogradu, (2019), druge nagrade na međunarodnim takmičenjima „Lav Mirski” u Osjeku (2019) i „Pjeter Gaci” u Skadru (2019), kao i na državnom takmičenju u Podgorici (2019). Takođe je dobila nagradu Ministarstva prosvjete iz Fonda za kvalitet i talente (2019).

U avgustu 2023. godine, Fondacija Operosa, u saradnji sa ambasadom Finske, dodijelila joj je specijalnu nagradu „Hannikainen” za najbolje izvođenje finske solo pjesme.

Prvo iskustvo u operskoj produkciji Kristina je stekla u Podgorici, učešćem u operi „Boemi” Đakoma Pučinija u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta 2020. godine. Ove godine nastupala je u sali Gavo u Parizu, sa ulogom Druge dame u Mocartovoj operi „Čarobna frula’’ kao i u sali Kolon, u ulozi Grizet u opereti „Vesela udovica" Franca Lehara.

Kao članica Pariškog omladinskog hora, imala je priliku da radi s poznatim dirigentima kao što su Daniel Harding, Mark Korović, Leo Varinski i Kristof Graperon. Kao posebno iskustvo izdvaja učešće u izvođenju osme simfonije Gustava Malera sa filharmonijskim orkestrom Pariza.

Pohađala je brojne majstorske časove koje su vodili Žan-Filip Lafon, Katrin Hataja, Ljiljana Lišković i drugi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније