Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.L.B. [ rtcg.me ]

22. 06. 2024. 12:27 >> 12:32

ČOVIĆ-JAĆIMOVIĆ

"Nisam u političkoj areni, imam svoju pozornicu"

Novoimenovana vršiteljka dužnosti direktorice Gradskog pozorišta Podgorica Ivona Čović-Jaćimović kaže za Portal RTCG da će njen menadžerski angažman biti usmjeren ka realizaciji ovogodišnjeg, i kreiranju budućeg repertoara, ali i organizacionom pripremanju za model funkcionisanja pozorišta u novoj zgradi.

Nije, međutim, mogla da kaže kada će zgrada Gradskog pozorišta biti završena, ni kada će na novim daskama biti odigrana prva predstava.

Ona podsjeća da nakon završetaka građevinskih radova, slijedi tehničko-tehnološko opremanje scene i cijele zgrade.

“Nadam se da se taj posao neće raditi kao ”Skadar na Bojani“, poručila je Čović-Jaćimović.

Glumica i producentkinja Čović-Jaćimović prije dva mjeseca imenovana je za vršiteljku dužnosti direktorice Gradskog pozorišta Podgorica.

Ona podsjeća da su tada gotovo svi odbornici Gradskog parlamenta, predstavnici široke lepeze političkih opcija, glasali za verifikaciju njenog imenovanja.

“Takvu podršku doživljavam kao njihov odnos prema mojim profesionalnim referencama i blizu 25-godišnjem umjetničkom angažmanu. Nije rijetkost da glumce vidite u politici, u političkoj kampanji, na izbornom bilbordu, stranačkom spotu, sve je to legitimno. Pripadam onima koji drže distancu prema političkoj areni, jer imam svoju pozornicu, kolika je tolika. Od kada sam počela da se bavim glumom, od kada sam radnik u javnom prostoru, nikada nijesam učestvovala u bilo kakvoj izbornoj kampanji, bilo koje političke opcije”, navodi Čović-Jaćimović.

Patriotizam prema državi, kako ističe, moguće je iskazati na bezbroj drugih načina.

“Iako, nažalost, svjedočimo vremenu u kojem je ,,politička podrška“ nerijetko presudna za ispisivanje ličnih karijera, praksa nas često opominje i ukazuje da su političke stranke ,,najbolja mjesta“ preko kojih možete ,,zaratiti“ sa prijateljima, komšijama, kumovima, rođacima. sa samim sobom. Prema ovoj temi sam se odredila prije 15 godina, pišući master rad pod naslovom ,,Glumac u tranziciji“. Moja najsrećnija okolnost i vjetar u leđe, a sa druge strane i odgovornost je podška mog kompletnog ansambla sa kojima radim tolike godine”, poručuje Čović-Jaćimović.

Ona podsjeća da je u Gradskom pozorištu već četvrt vijeka. Po preuzimanju funkcije, zatekla je ističe, ono što već godinama svi u Gradskom znaju.

“Imamo sjajan glumački ansambl, imamo reputaciju jednog od referentnih pozorišta u regionu, imamo vjernu publiku, imamo uvijek prisutnu ideju vodilju da naša misija pozorišta bude još društveno upečatljivija. No, kao i u svakoj javnoj ustanovi, i u našem kolektivu postoji prostor za poboljšanje, svih segmenata poslovnosti. U tom smislu, veoma su dragocjene sugestije koje stižu od Savjeta naše Ustanove, te od Interne revizorske komisije. Moj menadžerski angažman, prije svega biće usmjeren prema realizaciji ovogodišnjeg, i kreiranju budućeg repertoara, ali i organizacionom pripremanju za model funkcionisanja pozorišta u novoj zgradi”, poručuje Čović-Jaćimović.

Saglasna je kaže sa ocjenom njenog prethodnika Stevana Koprivice, koji je kazao da "kvalitet produkcije Gradskog pozorišta uveliko premašuje uslove pod kojima se radi“.

“S tim problemima su se suočavali svi ljudi koji su tokom minulih 70 godina nosili misiju Gradskog pozorišta. I svako od njih bi imao svoju priču. Nije nepoznato da su neka najveća umjetnička djela u svijetu nastala u egzistencijalnoj tjeskobi. Naravno, ovim ne propagiram produžetak radova na našem novom domu, već želim da istaknem činjenicu da su za generacije neimara Gradskog pozorišta, nepovoljni radni uslovi, bili u drugom planu, u odnosu na potrebu postojanja pozorišnog čina”, navodi ona.

Zbog statusa stalnog "podstanara", sve scene na kojima je igralo Gradsko pozorište, kako kaže Čović-Jaćimović, doživljavali su ne kao gostujuće pozornice, već kao svoje teatarske daske.

“Prosto, tamo gdje igramo, tamo je naše pozorište, tamo je naš teatar. U uslovima stalnog prilagođavanja različitim scenskim uslovima, glumački ansambl i tehnička služba našeg pozorišta samo su sve više umjetnički izrastali i prevazilazili izazove. To je publika znala da prepozna, kako kod nas, tako i u regionu”, ističe Čović-Jaćimović.

Gradsko pozorište je godinama podstanar, a ni nova direktorica ne može da kaže kada bi u novoj zgradi mogla da bude odigrana prva predstava.

"Sve moje ranije informacije o gradnji "Skadra na Bojani" svodile su se na ono što svi građani znaju, na ponavljanje obećanja i prolongiranje rokova. Iz Agencije za izgradnju Glavnog grada, sada stižu nešto vedrije poruke, ali i dalje nemamo konačan datum, kojim bi se označio završetak građevinskih radova. Ali tu nije kraj priče. Slijedi tehničko-tehnološko opremanje scene i cijele zgrade. To je posao za specijalizovanu ekipu ljudi, i nadam se da se taj posao neće raditi kao "Skadar na Bojani", zaključila je Čović-Jaćimović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније