Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J.

20. 06. 2024. 14:57 >> 14:57
Čitaj mi:

MSUCG

Islandski umjetnik Erró poklonio sliku Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore

Islandski umjetnik Erró poklonio je sliku "Wonderwoman and her sister" Muzeju savremene umjetnosti (MSUCG) kao znak zahvalnosti za realizaciju izložbe koju je publika imala priliku da posjeti od marta do maja ove godine.

Kako je saopšteno iz te institucije kulture, crnogorski ambasador u Parizu, Ivan Ivanišević, preuzeo je ovo djelo tokom susreta sa Erróom u njegovom ateljeu u Parizu.

"Ovaj gest umjetnika predstavlja, ne samo umjetnički doprinos, već i simbol kulturnog povezivanja između Crne Gore i Islanda. Zahvaljujući ovakvim gestovima i međunarodnim saradnjama, MSUCG nastavlja da razvija i širi svoju kolekciju, pružajući posjetiocima priliku da uživaju u djelima eminentnih svjetskih umjetnika. Takve međunarodne konekcije su od ključnog značaja za promovisanje kulturne razmjene i jačanje veza sa globalnom umjetničkom zajednicom", navodi se u saopštenju MSUCG.

Podsjećaju da je izložba Erroa izazvala veliku pažnju crnogorske, ali i inostrane publike, te je za samo dva mjeseca, koliko je trajala izložba, postavku u Muzeju obišlo preko sedam hiljada posjetilaca.

"Tokom trajanja izložbe realizovana su brojna stručna vođenja za sve generacije i održan je niz radionica, kako za djecu i mlade, tako i za odrasle, koje su bile inspirisane Erroovim radovima", navodi se u saopštenju.

Iz MSUCG su naveli da kontinuirano rade na unapređenju svoje međunarodne saradnje, s ciljem da se visoko pozicioniraju na globalnoj kulturnoj sceni.

"Aktivno učestvovanje u projektima i izložbama širom svijeta, kao i razmjena sa prestižnim institucijama, omogućava Muzeju da bude prepoznat kao ključna tačka susreta savremene umjetnosti. Planovi za budućnost uključuju intenziviranje ovih aktivnosti, obogaćivanje zbirki i jačanje reputacije institucije kao centra kulturne izvrsnosti i inovacija u domenu savremene umjetnosti", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније