Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.V. [ pobjeda.me ]

14. 06. 2024. 08:16 >> 08:23
Čitaj mi:

bez kandidata za direktora Uprave za zaštitu kulturnih dobara

Za ministarku „nijesu zavidni“, pred komisijom skoro briljirali

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović još Vladi nije uputila predlog za imenovanje direktora/direktorice Uprave za zaštitu kulturnih dobara, iako je konkurs završen u julu prošle godine. Na taj način u nedogled se produžava v. d. stanje u organu koji treba da preuzme odgovornost i bude prvi u rješavanju gomile problema u zaštiti naše najvrednije kulturne baštine.

Na postupku provjere kompetencija, znanja i sposobnosti za upražnjeno radno mjesto direktora Uprave za zaštitu kulturnih dobara, koji je u julu prošle godine sprovela komisija Uprave za ljudske resurse, kandidatkinja dr Petra Zdravković ostvarila je 41,33 boda. Njen protivkandidat i aktuelni v. d. direktora Uprave Balša Perović, dobio je 39 bodova. To pokazuje izvještaj o provjeri kandidata i lista za izbor kandidata koje je Pobjeda dobila od Uprave za ljudske resurse, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Neistine
Maksimalan broj bodova na testiranju pred Upravom za ljudske resurse bio je 45, što znači da je ministarka kulture i medija Tamara Vujović, gostujući prošlog decembra na RTCG u emisiji „Budimo budni - pitajte Vladu“, netačno informisala javnost tvrdeći da nijedan kandidat za direktora/direktoricu Uprave za zaštitu kulturnih dobara nije „zavidno ocijenjen“.

"Oni su imali jedan broj bodova koji nije zavidan, nijesu zavidno ocijenjeni. Jedan kandidat je imao 47, a drugi neznatno ispod tih bodova. Ali ni jedno, ni drugo, nijesu pokazali neko ubjedljivo znanje. Mislim da se to boduje, imala sam priliku to da vidim, mnogo većim brojkama, nego što su bile njihove", kazala je ministarka Vujović i ustvrdila da ima pravo da odabere i četvrtoplasiranog ako se njoj učini da najbolje može da odgovori zadacima.

Novinar Pobjede nema podatak u šta je ministarka gledala, ali je siguran da je pogrešno izvela jednostavan matematički zadatak i to predstavila javnosti kao opravdanje zbog čega toliko oklijeva da imenuje direktora/direktoricu Uprave za zaštitu kulturnih dobara. Potom je, odgovarajući na pitanja Pobjede, takođe u decembru prošle godine, ustvrdila kako će uputiti „prijedlog Vladi za izbor starješine Uprave za zaštitu kulturnih dobara, ali i svakog budućeg organa koji se nalazi u okviru sistema kojim rukovodi, kao rezultat strateškog promišljanja i u datom trenutku najboljeg mogućeg rješenja“. Zašto toliko dugo „strateški promišlja“ ministarka nije u stanju da odgovori Pobjedi još od 14. marta ove godine, što smo i aktuelizovali, podsjetimo, novim tekstom koji je u rubrici Kultura 30. marta objavljen pod naslovom „Vujović jedno priča, a drugo radi“.

No, da se vratimo postupku provjere kompetencija, znanja i sposobnosti pred komisijom Uprave za ljudske resurse, u kojoj su, podsjetimo bili v. d. direktora Direktorata za medije u Ministarstvu kulture i medija Neđeljko Rudović, direktor Uprave za ljudske resurse Agron M. Camaj i istaknuti stručnjak Jadranka Selhanović. Provjera je obavljena kroz testiranje u pisanoj formi što podrazumijeva izradu rada koji sadrži sagledavanje prioriteta i prijedloga za unapređenje procesa rada, odnosno stanja u oblasti rada za koju se kandidat imenuje. Sa druge strane, tokom strukturiranog intervjua kandidati su izlagali pisani rad i odgovarali na pitanja komisije. Broj bodova koji se može ostvariti na pisanom radu, ali i tokom intervjua, dobija se tako što se zbir bodova svih članova komisije, prema svakom od kriterijuma, dijeli sa brojem članova komisije.

Što se tiče pisanog rada kandidatkinje dr Petre Zdravković, ona je za sva tri kriterijuma od Neđeljka Rudovića dobila 18 bodova, od maksimalnih 20. Camaj joj je dao 19 bodova, a Selhanović 20. Ukupno je osvojila 57 bodova, pa kad se taj broj podijeli sa tri, ispada da je Zdravković za pisani rad osvojila ukupno 19 bodova, od maksimalnih 20.

U pisanom dijelu Balša Perović dobio je po maksimalnih 20 bodova od Rudovića i Selhanović, dok je 15 bodova dobio od Camaja. Ukupno je osvojio 55 bodova, pa je nakon dijeljenja toga broja sa tri, dobio konačnih 18,33 boda.

Na strukturiranom intervjuu, Petra Zdravković je od Rudovića dobila 19 bodova, od maksimalnih 25. Camaj je ocijenio sa 23 boda, a Selhanović sa maksimalnih 25. Zdravković je, dakle, osvojila 67 bodova što, nakon podjele sa tri, ispada ukupnih 22,3 boda.

Perović je za intervju od Rudovića i Selhanović dobio po 22 boda, a od Camaja 18. Ukupno je dobio 62 boda, pa kada se podijele sa tri, Perović je na kraju „zaradio“ 20,67 bodova.

Ko dalji, ko bliži
U ukupnom skoru, dakle, Petra Zdravković je bila prvorangirana sa 41,33 boda, a Balša Perović drugorangirani sa 39 bodova. To nikako nijesu „nezavidne ocjene“ kako ih u decembru nazva ministarka, pa čak i kada ih daju ljudi koji nemaju nikakve veze sa zaštitom baštine (poput Neđeljka Rudovića, nap. aut.), a svakako nijesu „mnogo ispod maksimuma“ kako je to, takođe, ustvrdila Vujović gostujući na RTCG.

Ministarka, po svemu sudeći, ne smatra više za shodno da medijima i javnosti objašnjava zašto se već jednom ne odluči između dva kandidata, koje je neistinito optužila da „nijesu pokazali neko ubjedljivo znanje“. Sa druge strane, ko ponajbolje odgovara njenom „strateškom promišljanju“ možda bi se moglo čitati, kad već ona neće da odgovori a dato joj je da „na brdu malo više stoji“, i iz činjenice da je dr Petra Zdraković nedavno izbačena iz Nacionalne komisije za UNESCO, na čijim sjednicama je znala i da se sukobi sa ministarkinim partijskim kolegom i predsjednikom opštine Kotor Vladimirom Jokićem. Te rasprave, koje je stišavala ministarka, Zdravković je sa Jokićem vodila, između ostalog, i zbog nezakonitog raskopavanja arheološkog lokaliteta Carine zbog čega je inspektorka za kulturna dobra podnijela i krivičnu prijavu protiv Opštine Kotor. Balša Perović je, pak, po funkciji i dalje član komisije za UNESCO.

Izvor: Pobjeda

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније